Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební firmy aktuálně hlásí téměř rekordní vytížení svých kapacit

Díky realizovaným redukcím svých kapacit hlásí ředitelé firem aktuálně až 88% vytížení kapacit, což je pouze o 1 % méně než v rekordním roce 2008.

Hlavním problémem pro firmy není aktuálně nedostatek zakázek, ale nízké ceny, za které zakázky realizují. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q3/2014 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společnosti KPMG Česká republika.

Očekává se velice mírný růst (o 3,4 %)., nakterém se shodují ředitelé velkých i středních a malých firem. V roce 2015 by mělo dojít k dalšímu mírnému růstu o 2,7 procenta, který je taktéž očekáván zástupci všech sledovaných segmentů.

Vladímír Steiner, provozní ředitel společnosti Schindler CZ k situaci řekl: „Při porovnání s uplynulým rokem zaznamenávám ve stavebnictví nejen nárůst plánovaných projektů, ale i zvýšený počet realizací s požadavky až překvapivě rychlých termínů dodání. Takový trend ale neplatí zcela plošně. Zvýšený zájem v naší výtahářské branži pozoruji v rezidenčním sektoru a v projekci i výstavbě administrativních budov.“
Za klíčový problém firmy označují nepřiměřeně nízké ceny, za které stavební zakázky realizují (uvádí 98 % stavebních firem a na škále 0–10max bodů je hodnotí 7,5 body). Tento trend vidí také i Marcel Soural, generální ředitel společnosti Trigema: „Stále trvá stav, kdy je jediným kritériem výběru nejnižší nabídková cena. Mnoho firem je nuceno nabízet práci pod skutečnými náklady zakázky. Kvalita a spokojenost klientů je poté až druhořadým parametrem.“

Druhým ze tří hlavních současných limitujících omezení stavebních společností je byrokracie ze strany státu a nekvalitní legislativa (potvrzuje 97 % společností, hodnotí 6,3 bodu na škále 0–10max). Z pohledu problémů s byrokracií a nekvalitní legislativou působí firmám největší komplikace špatná vymahatelnost práva a také nekoncepční přístup státu k investiční politice.

Výrazný tlak na cenu se stavební firmy snaží přenést na své subdodavatele v rámci dodavatelského řetězce.
Podle ředitelů stavebních firem došlo v minulém roce téměř u každé desáté zakázky (9 %) k tomu, že některý z klíčových, těžce nahraditelných dodavatelů zkrachoval. Výrazný tlak na cenu ze strany stavebních firem potvrzuje i Robert Mikeš, marketingový ředitel SGCP, divize Weber: „Cenový tlak na trhu je enormní, zarážející je ale neochota veřejných investorů zohledňovat při výběru i kritérium kvality stavebních prací a použitých materiálů. Stavby realizujeme s vizí na několik desítek let dopředu, nejedná se o rohlíky, které pečeme každý den znovu“.
 
 
Reklama