Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Práce pro projektanty bude letos více, vyplývá z průzkumu

Práce pro projektové firmy bude letos o něco více než loni, ředitelé očekávají meziroční růst o 2,9 procenta. Volné kapacity projektantů to ale nenaplní.

Vyplývá ze Studie projektových společností 2014 zpracované analytickou společností CEEC Research a firmou SGCP, divize Weber. Studie vychází z odpovědí více než stovky ředitelů projektových firem.

Letošní rok tak bude po pětiletém propadu prvním, kdy objem projektových prací poroste. Věří v to sedm z deseti ředitelů. Podle 52 procent firem porostou hlavně soukromé investice, 47 procent projektantů očekává růst i veřejných investic. "Projektových zakázek začíná na trhu pozvolna přibývat, větší růst vidíme například u projektů zaměřených na železniční nebo vodohospodářské stavby. U silničních a dálničních staveb je ale bohužel projektů stále nedostatek," uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Potvrzují to i představitelé projektových společností, podle nich však růst žene vzhůru hlavně soukromý sektor. "Přibývají nám opět zakázky zejména z průmyslového a bankovního sektoru. Stále je ale málo veřejných zakázek," podotkl ředitel divize Projekce pozemních staveb společnosti K4 Petr Ščurkevič. Vyšší růst očekávají projektanti zaměření na inženýrské stavby, u pozemního stavitelství jsou pesimističtější.

Příliv nové práce by měl pokračovat i příští rok, kdy projektanti očekávají další růst o 3,7 procenta proti letošnímu roku. To by mělo vést k lepším tržbám projektových společností, v jejich růst věří 74 procent ředitelů. Průměrně by se měly zvýšit o 2,3 procenta.

Naopak ziskovost zůstane nízká, růst marží letos čeká jen 21 procent společností. Skoro pětina (18 procent) počítá s jejich dalším poklesem. Ani očekávaný mírný růst nemůže kompenzovat pokles objemu prací v předchozích pěti letech. Aktuální průměrné vytížení kapacit projektových společností se pohybuje na úrovni 83 procent. Proti situaci před rokem se vytížení zlepšilo o procentní bod.

Takřka polovina (46 procent) firem očekává, že se trh bude konsolidovat, tedy že některé firmy odejdou. "Zmíněný růst v letošním roce je velice pozvolný a nedokáže zajistit dostatek práce pro všechny firmy, navíc řada z nich v minulosti přijala i ztrátové zakázky v naději, že se jim podaří tyto ztráty pokrýt v budoucnu. Tyto firmy již začínají mít problémy se svým financováním," stojí ve studii. Podle dotázaných ředitelů by v roce 2014 mohlo sektor opustit ještě devět procent společností.

"Zdá se, že současné kapacity začínají být naplněny na delší časové období. To je samozřejmě dobrý impuls k pozitivnímu myšlení do budoucna. Ovšem nesmíme zapomenout na to, že prací bez zisku se nedá uživit. Je proto důležité nehledat jen nejlacinější materiály a pracovní síly," upozornil Roman Tax ze společnosti Ruukki CZ. Situace na trhu je prý ovlivněna posledními lety, kdy se ve většině případech upřednostnila cena.

 
 
Reklama