Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Slavnostního vyhlášení jubilejního 20. ročníku studentské soutěže Xella

Historické prostory Senátu Parlamentu České republiky hostily dne 4. září 2014 hosty z České i Slovenské republiky.

Důvodem pro setkání bylo pozvání společnosti Xella CZ a Xella Slovensko na předání cen středoškolské soutěže ve školním roce 2013/2014 a slavnostní vyhlášení 20. ročníku studentské soutěže vyhlášené společností Xella. Jubilejní 20. ročník se koná v režii České republiky a téma zadání Dům a poutní místo je umístěné u Anežského kláštera v Praze - Starém městě. Umístění tématu zadání do Prahy nebylo náhodné, také 1. ročník této soutěže řešil pražskou lokalitu.

Po inspirativní prohlídce Valdštejnského paláce a zahrad se hosté odebrali do Zeleného salónku Kolovratského paláce. Přítomné přivítal senátor Ing. Miroslav Krejča a vedoucí prodeje Xella CZ Ing. Boris Rada. Setkání odborníků v oblasti stavebnictví pokračovalo představením vítězných návrhů středoškolské soutěže ze středních průmyslových stavebních škol z Čech, Slovenska a Moravy.
Po převzetí cen autory a jejich pedagogy se pozornost přítomných obrátila na člena mezinárodní poroty studentské soutěže architekta Vlada Miluniče, který pohovořil o profesi architekta vytvářejícího hodnoty a jeho postavení ve společnosti.
Téma zadání soutěže uvedl jeho autor, architekt Pavel Jiroudek. Pohovořil přitom o nezbytnosti zachování silného genia loci této historické lokality - „aby byl zachován tajemný a duchovní rozměr místa“. Hlavním cílem zadání této soutěže bude vytvoření urbanisticky a architektonicky zajímavého komplexu poutního domu a místa setkávání celoměstského a mezinárodního významu.

Slavnostním setkáním v Kolovratském paláci lze považovat 20. ročník mezinárodní studentské soutěže za zahájený. Zbývá tedy začít intenzívně pracovat na zadáních na školách architektury v České a Slovenské republice a těšit se na výsledky snažení studentů.


Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.

 
 
Reklama