Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ošetřující prostředek společnosti BASF chrání beton během horkých letních dnů před trhlinami

Vysoké teploty mohou během vysychání průmyslového podlahového betonu způsobit trhliny. Před tím ochrání prostředek MasterKure 111WB společnosti BASF, který účinkuje rychleji než konvenční prostředky na ošetření betonu.

Letní stavby mohou být zrádné: to platí zejména v případě betonových podlah ve fázi mezi litím a následným vyhlazováním povrchu pomocí plovoucích lišt či hladiček betonu. Dokonce i při teplotě prostředí 20 °C, relativní vlhkosti 50 % a rychlosti větru 20 km/h ztrácí čerstvý beton během této fáze za hodinu přibližně 0,6 kilogramů vody na metr čtvereční. To může vést ke vzniku trhlin, které jsou známé jako trhliny ze suchého smrštění mladého betonu. Mezi další důsledky patří dodatečné náklady na opravy, či dokonce stížnosti zákazníků.


Tomu však může zabránit prostředek MasterKure 111WB společnosti BASF. Jedná se o vysoce účinný inhibitor odpařování na bázi rozpouštědla, který lze aplikovat postřikem. Tento prostředek se používá během střední fáze zrání průmyslového podlahového betonu. To znamená, že začne účinkovat o krok dříve než konvenční ošetřovací prostředky – ty lze obvykle aplikovat až na matný suchý povrch betonu, přibližně pět hodin po jeho umístění.

Princip je jednoduchý: prostředek MasterKure 111WB zabraňuje odpařování vodního filmu, který se vytvoří, když se beton po svém umístění zpočátku usadí, což odborníci nazývají „krvácení“ betonu. Prostředek MasterKure 111WB vytváří z molekul účinné složky bariéru, která silně inhibuje odpařování vodního filmu. To je zvláště důležité v případě moderních betonů, kde se používají nižší poměry mezi vodou a cementem a také pro jemnější cementy. Použití prostředku MasterKure 111WB sníží odpařování vody během prvních čtyř hodin přibližně o 80 % ve srovnání s neošetřeným betonem, čímž do značné míry zabraňuje vzniku trhlin ze smrštění u mladého betonu.

Velmi tenká vrstva prostředku MasterKure 111WB na povrchu betonu přináší také další výhodu – napomáhá při vyhlazování betonu. Když je později beton upravován hladičkou betonu, působí prostředek MasterKure 111WB jako lubrikant, a celý proces vyhlazování tak usnadní. Tento produkt není tedy jen vynikajícím inhibitorem odpařování, ale také účinnou pomůckou pro získání dokonale hladké plochy. Tímto způsobem prostředek MasterKure 111WB optimálně podporuje typický proces finální úpravy betonových podlah.

Více informací o příměsích do betonu od společnosti BASF

 
 
Reklama