Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

JRD signatářem výzvy lídrů odpovědného a efektivního stavebnictví vládě ČR

Na půdě EK a Rady proběhlo projednávání energeticko-klimatického balíčku Evropské unie pro rok 2030, jehož cílem je snižování emisí CO2 o 40% oproti roku 1990, zvýšení podílu OZ na 27% a zvýšení úspor ve spotřebě energií na 27-30 %.

Celkem třináct v Česku působících společností spolu s JRD žádá vládu Bohuslava Sobotky, aby podpořila tento návrh Evropské unie na posílení energetické efektivity. Signatářské společností, podepsané pod výzvou, mají celkový obrat 40 miliard Kč a v tuzemsku zaměstnávají přes 10 000 lidí.

Současná vláda dává energetické efektivitě značnou prioritu. Podporuje energeticky úsporné budovy a renovace pomocí různých speciálních programů a jako jediná z nových členských zemí EU zpracovala kvalitní renovační strategii podle směrnice o energetické účinnosti. Co však signatáři výzvy postrádají, je předvídatelné prostředí pro plánování investic v oblasti stavebnictví a dlouhodobé závazné cíle v oblasti energetické efektivity, které pomohou bránit se rostoucím nákladům za energie a snižovat závislost České republiky na dovozu plynu z Ruska. Podle analýz signatářů může Česká republika do roku 2030 pomocí energeticky efektivních renovací budov snížit import ruského plynu až o 22 % a do české ekonomiky tak navrátit až 14 miliard Kč. Navíc plnění těchto cílů pomůže rozhýbat české stavebnictví, vytvoří se nová pracovní místa a podaří se přilákat dlouhodobé investice. Signatáři výzvy proto vybídli vládu, aby přehodnotila svůj dosavadní negativní postoj k tomuto návrhu EU. Podle společností, které výzvu podepsaly, existují ve stavebnictví velké možnosti, jak lze výrazně zlepšit energetickou úsporu budov za relativně nízkých nákladů.

Jako odpovědný developer a lídr na českém trhu energeticky pasivního bydlení jsme se podíleli na vzniku této výzvy, protože zahrnuje zásady, které v České republice dlouhodobě prosazujeme. Energeticky úsporné výstavbě se věnujeme od našeho vzniku již více jak 10 let a v průběhu té doby ji různými cestami podporujeme. To vše vychází z našeho přesvědčení, že tento způsob výstavby je jediný efektivní, ekologický, trvale udržitelný a přínosný pro celou společnost. Jsme velmi rádi, že i další významné firmy – signatáři výzvy – jsou vedeni podobnými vizemi jako my. Věříme, že vláda balíček podpoří a jsme připraveni jí společně s ostatními signatáři výzvy poskytnout veškeré potřebné odborné konzultace,“ říká Jan Řežáb, majitel developerské společnosti JRD.

Celé znění Výzvy (pdf)

 
 
Reklama