Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vellamo – finská ocel chrání historii mořeplavby

Námořní centrum Vellamo leží v srdci města Kotka, města s dlouhou historií mořeplavectví, které je i domovem nejrušnějšího exportního přístavu Finska.

V tomto centru, které bylo otevřeno v roce 2008, se nachází Námořní muzeum Finska, Oblastní muzeum Kymenlaakso a Informační centrum Vellamo. Mimo to v centru naleznete konferenční místnosti, restauraci, muzejní obchod a budova slouží také jako místo pro vzdělávání.
Námořní centrum Vellamo tvoří nepřehlédnutelnou dominantu přístavu. Na střeše budovy je vybudován veřejný prostor, pódium, připomínající obrovskou lámající se vlnu. Fasáda budovy připomíná vzdouvající se mořskou hladinu a dostala námořnický ráz, aby odrážela hlavní účel budovy.

Ocel v osmi barvách

Fasáda byla zkonstruována ve dvou vrstvách, aby vyvolávala dojem hloubky a podobala se hladině moře. Různobarevné prvky fasády spolu s hrou paprsků slunečního světla a odlesků okolní hladiny vytváří dojem neustávajícího pohybu mořských vln.
Pro vnitřní vrstvu byly použity fasádní ocelové lamely s povlakem z PVDF, které vyrobila společnost Ruukki v osmi různých barevných odstínech.
Ocelové lamely groove 20 jsou 2 metry široké a 30 cm vysoké a ke konstrukci byly připevněny tak, aby šrouby nebyly vidět a nenarušily celkový vizuální dojem. Lamely instalované na fasádě centra Vellamo mají tloušťku 1,2 mm a Pokrývají celkovou plochu 7,400 metrů čtverečních.

Skleněné panely se sítotiskem zachycují historii

Na vnější vrstvu fasády byl použit hliník a sklo. Lamely groove 20 hliníkové části mají tloušťku 1,5 mm, šířku 2 metry a výšku 30 cm. Na skleněných panelech se sítotiskem je zachycena posádka ocelového nákladního člunu Favell (1912) a v horní části těchto hliníkových panelů jsou vidět stěžně plavidel obchodní flotily ostrova Lavansaari (1914). Na budově je umístěno celkem 860 skleněných panelů se sítotiskem.
Lamely na fasádě centra Vellamo byly vyrobeny v závodě společnosti Ruukki ve finském městě Vimpeli. Námořní centrum Vellamo se v roce 2008 stalo ocelovou konstrukcí roku a každoročně ho navštíví kolem 100,000 lidí.

Popisek: Budova Námořního centra Vellamo je dlouhá přibližně 300 metrů a rozkládá se na ploše přesahující 14,000 metrů čtvrtečních.
Popisek: Fasáda centra Vellamo zachycuje vzdouvající se mořskou hladinu a byla vytvořena z ocelových fasádních lamel v osmi různých barvách, které dodala společnost Ruukki.

 
 
Reklama