Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Prosklené průčelí, které vyrábí energii ze slunce

V současnosti, ve shodě s Evropskou směrnicí na výstavbu budov s téměř nulovou spotřebou energie, se stavění orientuje na budovy v nízkém energetickém standardu. Jsou ale efektivní?

Velké tloušťky tepelných izolací, spolu se zajištěním vzduchové neprůvzdušnosti a řízené výměny vzduchu, včetně technologií pro úsporné vytápění - to vše má velký vliv na počáteční investice a rychlost jejich návratnosti v čase.

Opačnou možností je zaměřit se na aktivní přispívání k výrobě vlastní energie, která by co nejvíce pokrývala spotřebu objektu a přispívala k jeho energetické soběstačnosti. Realita a zkušenosti ukazují, že optimální řešení leží někde uprostřed.
Tedy u energeticky ne zcela úsporných budov, kombinovaných s aktivními částmi budovy, které přispívají k výrobě vlastní energie. Právě zde nachází uplatnění architektonicky působivý fasádní systém Liberta Solar, který přeměňuje sluneční záření na energii. Tuto fotovoltaickou fasádu lze funkčně i vizuálně plně integrovat do běžných typů fasád, a to bez jakýchkoliv viditelných připojení. Tím je zajištěna flexibilita při návrhu a kompletním řešení fasády v kreativních kombinacích různých tvarů, materiálů a barev pro celou budovu. Systém je vhodný je pro novostavby i pro rekonstrukce, lze jej použít na kancelářských, komerčních, průmyslových i bytových stavbách.
Fotovoltaický systém Liberta Solar je plně integrovatelný do fasády, používá neviditelné upevňovací prvky a díky své rovnoměrné barevnosti působí moduly PV, na rozdíl například od panelů z krystalického křemíku, esteticky příjemně. Nejsou viditelné žádné kabely ani otvory ve stěnách, vše se nachází v prostoru za panely. Fasáda se solární kazetou má podobnou skladbu jako fasáda se standardní kazetou Liberta. Způsob instalace je stejný jako u běžné fasády Ruukki. Fasáda je předem připravena, přičemž dodávka obsahuje všechny komponenty a náležitosti, které jsou na místě třeba. Instalace v terénu je tedy rychlá a snadná

Systém je založen na modulárních solárních nebo PV panelech, které byly vyrobeny ze zasklených PV modulů a ocelového panelového systému typu Rainscreen společnosti Ruukki. Moduly mají téměř černý prosklený povrch s úzkými spoji (tl. 8 mm). Mohou být kombinovány s jinými fasádními produkty Ruukki a jsou součástí návrhové palety Ruukki Design Palette, která zahrnuje fasádní výrobky umožňující volné určování rozměru a tvaru dalších komponentů fasády. PV moduly jsou založeny na technologii tenké fólie CIGS (Copper Indium Gallium Diselenide), která není závislá na slunečním teple, ale jen na slunečním záření, což umožňuje výrobu energie i při zamračeném počasí nebo za krátkých letních nocí v severských oblastech. V zasněžených oblastech a blízko u vody zvyšuje systém svůj výstup díky odraženým paprskům. Modulární výkon fotovoltaické fasády Liberta Solar je 90 Wp (120 Wp/m2). Pro maximalizaci výroby energie se doporučuje navrhovat plochu solárních panelů Liberta co nejjednolitější a orientovanou směrem na jih. Fotovoltaická solární fasáda patří mezi ekologicky udržitelné systémy a splňuje požadavek na využívání energie z obnovitelných zdrojů. Liberta je zkonstruována podle nejnovějších požadavků na energetickou účinnost, díky čemuž pomáhá při získávání LEED a BREEAM kreditů.

 
 
Reklama