Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový ekologický dům upoutá na první pohled

Administrativní budova v Oulu, známá jako ekologický dům, vzbudila ve své vlasti velkou pozornost

Příčinou je především fasáda v syté rezavě hnědé barvě, která objekt městské správy výrazně odlišuje od jeho okolí. Speciální ocel Cor-Ten však nebyla použita jen z estetických důvodů, ale především pro vynikající vlastnosti své patiny.

Cílem architekta bylo navrhnout prostor pro kanceláře a zaměstnance tak, aby byl nejen funkční a přívětivý, ale i schopný proměn, zdůraznil odpovědný architekt Juha Pasanen z ateliéru Vauhtivilva Oy. „Chtěli jsme vytvořit vzrušující budovu, která bude splňovat v každém ohledu moderní požadavky dnes i v budoucnu. Hned na počátku jsme především hledali energeticky úsporná řešení. Již v roce 2007 jsme do naší koncepce prozíravě zahrnuli předpisy na úsporu energií, které v tomto roce vstoupily v platnost“, vysvětluje Pasanen.

Z architektonického hlediska spočíval problém zejména v tom, jak budovu začlenit do městského prostředí a neustoupit přitom od jejího individuálního charakteru. „Bezprostřední okolí budovy bylo pro nás velkou výzvou. Od začátku bylo jasné, že výběr správné fasády se stane mimořádně důležitým faktorem. Měla být přirozeně výrazná a podtrhovat charakter objektu“, říká dále Pasanen.

Pro rovnoměný a kompaktní pravoúhlý tvar ekologické budovy byly rozhodující funkční a technické požadavky na moderní pracovní objekt. V této souvislosti poukazuje Pasanen na následující výhody: „Modulární struktura umožňuje soulad s technickým vybavením budovy, speciálními požadavky úřadů, které zde budou mít sídlo a rovněž s danými podmínkami pro klimatizaci, vytápění a požadavky na ekonomii stavby.

 
 
Reklama