Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Správa zázemí firem letos vytvoří tisíce nových pracovních míst

Oživení trhu s komerčními nemovitostmi v první polovině tohoto roku se začíná projevovat růstem oboru Facility management. Podle prvních odhadů bude představovat až 4,5% HDP, v přepočtu až 175 mld. Kč.

Oživení trhu s komerčními nemovitostmi v první polovině letošního roku se začíná projevovat růstem oboru facility managementu. Podle prvních odhadů bude po pěti letech znatelného poklesu správa zázemí firem představovat opět až 4,5 procent HDP, což je v přepočtu až 175 miliard korun obratu.

Podle prezidenta české pobočky mezinárodní asociace facility managementu (IFMA CZ) Ondřeje Štrupa za půl roku vzniklo v sektoru FM služeb kolem tisíce nových pracovních míst. Postupně se tak začíná i u nás projevovat trend přechodu výrobně orientovaného hospodářství na servisně orientovanou ekonomiku.

"Více nemovitostí i opětovný růst soukromých společností znamená zvýšení poptávky po facility managementu o 10 procent. Firmy potřebují zajišťovat kvalitní správu svých objektů, ale mají i zvýšenou potřebu investice do efektivnější podpory pracovních procesů a jednotlivých pracovníků. To jim přináší ve výsledku větší zisk," říká Ondřej Štrup.

Nároky firem na efektivitu pracovních procesů i lepší pracovní prostory se odrážejí v potřebě zaměstnat až tři tisíce zaměstnanců. Poptávka je především po odborně vzdělaných facility manažerech, ale i míst jako je technický správce objektů, manažer administrativní podpory, fleet manažer, manažer úklidových služeb, manažer BOZP apod.
Česká republika je ve srovnání s ostatními západními zeměmi přesto pozadu. "Zatímco ve vyspělých státech EU (Holandsko, Velká Británie, severské země či Německo) obvykle obor facility managementu dokáže generovat až 7 - 8 procent HDP, u nás je to stále mírně přes polovinu tohoto objemu. České firmy a především státní správa se mají od moderních ekonomik co učit," dodává prezident IFMA CZ.

O nových příležitostech nejen ve správě nemovitostí a péči o zaměstnance budou letos odborníci mluvit mezi 10. až 14. listopadem při 14. ročníku Týdnu Facility managementu 2014

 
 
Reklama