Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výměna kotle pro 150 tisíc rodin? Vybírat můžete na veletrhu FOR THERM

Skokové zlepšení ovzduší hlavně v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, to si slibuje ministr životního prostředí Brabec od Evropské unie.

Konkrétně usiluje o 9 miliard z evropských fondů, které by měly po roce 2014 zaplatit kotlíkové dotace neboli výměnu starých kotlů za nové a ekologické. A navíc v mnohem větším měřítku než doposud. Ministr to řekl to při návštěvě Třince. Odhadem by peníze měly stačit na výměnu 150 000 kotlů v celé republice, z toho 20 až 30 tisíc by se mohlo vyměnit v Moravskoslezském kraji.

Ministr se zúčastnil setkání pracovní skupiny Moravskoslezského kraje a oznámil, že kvalitu ovzduší na Ostravsku je třeba řešit společně a koncepčně a že se věnuje shánění odpovídajících finančních prostředků. Dosud byly čtyři výzvy kotlíkové dotace financovány z poloviny z krajského rozpočtu a z poloviny z rozpočtu ministerstva. Přerozdělilo se celkem 220 milionů Kč na výměnu cca 5 000 kotlů.

Na podobném principu běží kotlíkové dotace i v dalších krajích (novinky můžete sledovat v sekci Aktuální dotace na kotle). Ministr je přesvědčen, že nejpalčivější situace je vedle Moravskoslezského také v Ústeckém kraji. Proto i v rámci programu Nová zelená úsporám dostanou příjemci dotace z těchto krajů 10% zvýhodnění. „Čím dál tím víc je zřejmé, že ta špatná kvalita ovzduší je hodně na vrub právě lokálních topenišť a samozřejmě nevyhovujících kotlů,“ řekl ministr Brabec. Výměna kotle v mnoha domácnostech je proto nezbytným krokem. V současné nabídce ekologických, automatických kotlů na českém trhu excelují kotle na dřevěné pelety – splňují parametry dosud nejlepší, 5. emisní třídy.

O možnosti získat peníze z evropských fondů mluvil ministr Brabec velmi konkrétně: „Teď vytváříme systém, který bude pro žadatele o dotaci nejvhodnější a co nejjednodušší, vzhledem k tomu, že podpora fyzických osob nebyla z OPŽP doposud nikdy možná.“

Další možnosti možná otevře projekt Smart Cities

Společně s hejtmanem Miroslavem Novákem a primátorem Ostravy Petrem Kajnarem hledal ministr Brabec i další možnosti, jak stavu ovzduší na Ostravsku pomoci. Jednali o možnosti zapojení do projektu Smart Cities, který podporuje udržitelný rozvoj měst a obcí. „Pro nás představuje další nástroj pro zlepšení životního prostředí a získání dalších finančních prostředků na kvalitní projekty zaměřené na udržitelnou dopravu, snižování emisí a podporu nových technologií,“ řekl ministr Brabec.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama