Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Guardian eliminuje zrcadlení skla na méně než 1%

Zejména během slunečných dnů často dochází k odrážení světla od okenních skel nebo výkladních skel na ulici.

Důvod je jednoduchý - v interiéru je méně světla než venku a sklo se v takovém případě chová jako zrcadlo. Odráží objekty ve svém okolí a tím zabraňuje pohledu dovnitř, za sklo. Zejména u komerčních provozů jako jsou obchody, restaurace či automobilové showroomy je to ovšem efekt nežádoucí.

Jedním ze způsobů jak se tomu vyhnout je zastínit odraz, například rukou. Jiné, elegantnější řešení nabízí americký výrobce skla Guardian. Je jím speciální sklo Guardian Clarity, které nežádoucí odlesk a odraz okolí eliminuje a umožňuje ničím nerušený pohled dovnitř.

Je to díky speciální povrchové úpravě skla, při které je na něj nanesen jemný antireflexní film magnetron a to naprašováním. Sklo je tak zároveň odolnější vůči mechanickému nebo chemickému poškození. Taková úprava odraz světla eliminuje na úroveň nižší než 1%, přesná hodnota závisí na konfiguraci skla a jeho tloušťce. Pohled přes sklo je téměř zcela zbaven zkreslení.

Problém s odleskem a reflexí skla může nastat i ve tmě - tehdy je problematický pohled zevnitř ven. Dochází totiž k zrcadlení interiéru na vnitřní straně skla a z výhledu například na večerní město není nic. Sklo Guardian Clarity efektivně řeší i tento problém.

Antireflexní sklo našlo své uplatnění také v muzeích, na výstavách a expozicích, v obchodech, automobilových showroomech, restauracích, na kontrolních věžích na letištích, sportovních zařízeních, zoologických zahradách či akváriích.

Odborníci Guardianu upozorňují, že ve specifických přírodních a světelných podmínkách v určitých úhlech může dojít k jemnému odrazu, které můžeme zachytit i pouhým okem. Proto doporučují při výběru vhodného zasklení tyto faktory zohlednit a vyzkoušet si vzorek skla v konkrétní lokalitě za konkrétních světelných podmínek.

Výrobce považuje za hlavní výhodu svého antireflexního skla Guardian Clarity jeho špičkové optické vlastnosti. Díky nim dosahuje maximální průhlednost a estetické hodnoty. Jeho základní barva je jemná neutrální modrá. U aplikací, které vyžadují, aby sklo mělo i bezpečnostní parametry, Guardian nabízí možnost výběru tepelně zesíleného skla.

Clarity je sklo, které je kombinovatelné i s jinými typy skla od Guardianu, například Guardian UltraClear s nízkým obsahem železa nebo vrstveným bezpečnostním sklem Guardian LamiGlass® a může být rovněž vybavena tepelně izolačními nebo protislunečními povlaky ClimaGuard® a SunGuard®. Clarity se také dodává v rozměrech až do 3210 x 6000, což je zajímavé zejména pokud je třeba zasklít velký prostor.

 
 
Reklama