Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Richard Nový: Do problematiky životního prostředí dnes hovoří mnoho laiků

Doc. Ing. Richard Nový, CSc. patří mezi ty osobnosti, které si na Fakultě strojní ČVUT (FS ČVUT) v Praze získaly renomé vyhraněnými názory na úroveň našeho životního prostředí. V rámci zmíněného vědního oboru se dlouhodobě specializuje na otázky spojené se snižováním hluku a vibrací.

Kdy a jak jste se poprvé dostal k Vašemu oboru?
Setkal jsem se s ním poprvé jako student Vyšší průmyslové školy v Praze - Karlíně, kde jsem absolvoval v roce 1956 specializaci "Vzduchotechnika". Pokud bych měl na mysli problematiku snižování hluku, tak s ní jsem se začal zabývat při aspirantuře od roku 1965.

Vzpomenete si, kdo byl pro Vás největším vzorem a kdo učitelem?
Vzorů můžeme mít každý celou řadu. Z hlediska mé základní odbornosti to byl a stále je pan Prof. Ing. Jan Pulkrábek, DrSc., který mi byl současně učitelem a později i vedoucím. Z oblasti technické akustiky jsou to nesporně Dr. Jaroslav Němec, CSc. a Ing. Jiří Ransdorf CSc.

Co považujete za dosavadní největší úspěch ve své práci?
Rozhodně je to můj podíl na výchově přibližně tisícovky inženýrů v oboru Technika prostředí. Tomuto úsilí jsem věnoval čtyřicet let soustavné práce na FS ČVUT.

Přestože vám vědní obor, v němž tak dlouhou dobu působíte, takzvaně přirostl k srdci, jistě vám na něm také cosi vadí... Prozradíte co?
Technika prostředí, tedy konkrétní zařízení, patří do oblasti strojírenství, protože to je konstruuje a vyrábí. Přitom bylo v posledním desetiletí strojírenství mediálně postaveno takzvaně na druhou kolej, což se projevuje nižším zájmem o studium na FS obecně a potlačením vlastní výroby v ČR.
Navíc do problematiky životního prostředí hovoří v posledních letech široká řada laiků, kteří se nenamáhají si přečíst a natož studovat základní literaturu související s diskutovanými otázkami, ale o to hlasitěji vystupují na veřejnosti, ve sdělovacích prostředcích a podobně. Bohužel je mezi nimi řada politiků, pro něž je životní prostředí pouze prostředkem k získání postavení nebo v horším případě i poškození určitých projektových záměrů sloužících k ochraně a tvorbě životního prostředí.

Co se podle Vás v tomto oboru významně změní do roku 2010?
Jsem přesvědčen, že za životní prostředí nebude považován pouze venkovní prostor, ale i vnitřní prostředí, ve kterém civilizovaný občan tráví většinu času při práci i odpočinku. Opatření ke zlepšení životního prostředí budou přijímána ve všech souvislostech a ne jenom z jednoho pohledu. Jako příklad možno uvést zateplování budov bez ohledu na vnitřní mikroklima. Obytné budovy bude nutné vedle kvalitních tepelných izolací obvodových plášťů současně vybavovat větracím zařízením s nízkým nárokem na energie.

Jak by se měly pro takový trend angažovat naše státní orgány?
Tím, že se vybaví odborně vzdělaným personálem, který je schopen chápat danou problematiku ve všech souvislostech a následně přijímat optimální rozhodnutí. Bez toho se bude jednat často o nesmyslné vyhazování peněz daňových poplatníků.

Pokud ČR vstoupí v r. 2004 do EU, bude to pro Váš obor přínosné?
Osobně doufám že ano, i když lidem, kteří jsou pohodlní přibude konkurence z ostatních států EU.

Říká se, že i každý z nás je součástí globálního životního prostředí. Vytváří ho svým osobitým životem, prací i odpočinkem. Odpočíváte rád?
Ano, aktivně. V minulosti jsem se věnoval vrcholovému sportu, konkrétně veslování, dnes si rekreačně a pokud možno pravidelně udržuji tělesnou kondici.

Přeji vám, aby byla stále v té nejlepší formě, neboť jistě máte konkrétní osobní cíl, kterého byste chtěl v příštích letech dosáhnout ...

Jistě, chtěl bych předat vedení oboru na Fakultě strojní mladým učitelům s vysokou odbornou úrovní a v klidu odejít do penze.

 
 
Reklama