Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Objem veřejných zakázek roste, vítězem bylo v prvním čtvrtletí stavebnictví

Vzrostl finanční objem výběrových řízení vypsaných na nové zakázky i zadaných zakázek k realizaci firmami.

Vypsaných výběrových řízení na nové zakázky v prvním čtvrtletí tohoto roku oproti stejnému období 2013 přibylo téměř o pětinu (18,7 %). Veřejné instituce vypsaly 1820 soutěží.
Aktivnější byly jen v prvním čtvrtletí 2012, tedy v období, než nabyla účinnosti předchozí novela zákona o veřejných zakázkách. S počtem oznámených soutěží vzrostl také objem finančních prostředků, který hodlají ministerstva, regionální úřady, sdružení, atd. utratit. Jde o více než 53 miliard korun (53,5 miliardy korun), což je nárůst o 14,7 procenta oproti prvnímu čtvrtletí 2013.

„Zaznamenaný nárůst počtu zahájených zadávacích řízení přičítáme zejména nabytí účinnosti tzv. technické novely zákona o veřejných zakázkách, která tak splnila svůj hlavní účel. Cílem našeho ministerstva bylo odstranění nedostatků předchozí právní úpravy s důrazem na zjednodušení a odstranění zbytečné byrokracie z celého procesu, což se nám, s ohledem na zjištěné skutečnosti, podařilo,“ hodnotí situaci Věra Jourová, ministryně pro místní rozvoj.

Na začátku roku se přitom také viditelně změnila struktura zakázek – přibylo těch stavebních.
Z pohledu množství představují výběrová řízení na stavební práce nyní 42,3% všech vypsaných zakázek a z pohledu finančního objemu se jedná dokonce až o 51%. Stavební zakázky v posledních obdobích představovaly přibližně třetinu celkového počtu a zhruba 40% objemu všech vypsaných soutěží. V prvním čtvrtletí tohoto roku jsou však obě zmíněné hodnoty o téměř 10% vyšší.

„Růst objemu je velice pozitivní zprávou, je však třeba vycházet z nízké základny, která byla dána poklesy veřejných zakázek v předchozích letech. Nyní je klíčovou úlohou zaměřit se na novelizaci zákona o zadávání veřejných zakázek a jeho harmonizaci s legislativou EU. Naše komora na tomto úkolu intenzivně spolupracuje v rámci expertní skupiny s Ministerstvem pro místní rozvoj a já věřím, že se nám podaří vše v krátké době zrealizovat,“

uvádí Robert Pergl, předseda Komory administrátorů veřejných zakázek.

Celoroční výhled v oblasti veřejných, ale i privátních zakázek, a rovněž i aktuální situaci v českém stavebnictví budou projednávat vedoucí představitelé veřejných investorů společně s generálními řediteli stavebních, developerských a projektových společností na Setkání lídrů českého stavebnictví 2014, které se koná 29.5. v České národní bance v Praze.

 
 
Reklama