Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Premiéry nových disciplín u soutěže SUSO v Lysé nad Labem slavily úspěch

První postupové kolo Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO, které proběhlo o uplynulém víkendu v Lysé nad Labem při výstavě Stavitel, mělo úspěch. Ostravské kolo soutěže SUSO 28. února a 1. března 2014 bude opět mezinárodní.

První postupové kolo Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO, které proběhlo o uplynulém víkendu v Lysé nad Labem při výstavě Stavitel, mělo velký úspěch. Na klání oborů zedník a truhlář se přišlo podívat spousta návštěvníků, kteří mohli vidět šikovnost mladých řemeslníků přímo v akci. Nové disciplíny, jež si pro ně partneři projektu připravili, soutěžící zvládli bravurně.

V Soutěžní přehlídce stavebních řemesel z deseti zednických týmů nejvíce zabodovali Petr Kopecký a Michal Vinduška ze SOŠ a SOU stavební Kolín. Mezi truhláři si postup do česko-slovenského finále, které proběhne v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH 2014, vybojovali Jan Hykeš a Martin Lemon ze SOŠ stavební a zahradnická, Praha 9. Soutěž v Lysé nad Labem proběhla pod záštitou a za podpory Středočeského kraje.

Řemeslníci se ve finále utkají o cenné výhry



„Myslím, že kvalitní řemeslníci se ve světě neztratí. A první kolo projektu SUSO je toho důkazem. Utkalo se zde mnoho šikovných studentů a s těmi nejlepšími se potkáme ještě v září při finále na veletrhu FOR ARCH. Tam se ti nejšikovnější mají na co těšit,“ uvádí David Surmaj ze společnosti ABF, organizátora soutěže. Například výherci truhlářského oboru si v září odnesou dlabačky značky Houfek, hoblice Ramia, vrtačky DeWalt, pily Mafell a oblečení Carhartt.

Projekt podporuje děti i seniory

Soutěžní klání v Lysé nad Labem přispělo na dobrou věc. „Výrobky jsme věnovali Dětskému domovu Nymburk a zouváky na boty poputují do Domova pro seniory Elišky Purkyňové v Praze. Věřím, že tam budou dobře sloužit a hned najdou využití,“ dodává Surmaj.

Více informací naleznete na www.suso.cz.

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO
SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 18 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a.s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH.

  • Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl a.s.
  • Hlavní partneři: Schiedel, a.s., XELLA CZ s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o., FOR ARCH
  • Hlavní partner oboru truhlář: Houfek, a.s.
  • Partneři: Mafell, DeWalt, Ramia tools, s.r.o., Carhartt – www.disturb.cz, DYAS.EU, a.s.
  • Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví, TZB Info
  • Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín
  • Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál
  • Mediální partneři: České stavby, Český rozhlas, Učitelské noviny, Deník, Stavitel, Konstrukce, eStav
  • Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS v ČR, AČN
  • Odborná garance: Oblastní inspektorát práce

Ostravské kolo soutěže SUSO bude opět mezinárodní

Potřeba motivovat mladé lidi ke studiu řemesel je hlavní hnací silou projektu SUSO, Soutěžní přehlídky stavebních řemesel. Na akutní nedostatek řemeslníků upozorňuje již druhé postupové kolo projektu, které se bude konat 28. února a 1. března 2014 na Výstavišti Černá louka v Ostravě při výstavě Střechy a stavba. Školy z celé Moravy do soutěžního klání poslaly 40 řemeslníků. Již tradičně je ostravská soutěž mezinárodním kolem, soutěže se totiž účastní i polská škola Zespół Szkół Budowlanych i Rzemiosł Różnych Racibórz.

„Ve druhém kole letošního ročníku se utká 10 družstev truhlářů a 10 družstev zedníků z celkem 14 škol,“ uvádí David Surmaj z pořadatelské společnosti ABF.
„Soutěž je přínosem nejen pro samotné studenty, kteří se něčemu přiučí, ale i pro firmy, jež si zde mohou vyhlédnout a vychovat budoucí zaměstnance nebo zákazníky,“ dodává.

Soutěžní kolo v Ostravě získalo záštitu hejtmana Moravskoslezského kraje.

Motto „Profese s budoucností“ bude heslem po celý ročník

Heslo, které bude mottem po celý 18. ročník soutěžní přehlídky, zní „Profese s budoucností“. Jeho poselstvím je upozornit veřejnost na alarmující stav absolventů řemeslných oborů, které jsou stále více žádané. Soutěž je zaměřena na praktické i teoretické znalosti daných řemeslných oborů, přičemž nejlepší učni z krajských kol postoupí do celorepublikového finále, které proběhne při veletrhu FOR ARCH 2014. V rámci postupových kol budou také oceněny školy s nejlepšími družstvy – bude vyhlášena „Hvězda postupového kola 18. ročníku“. Finálové výrobky od truhlářů budou předány ředitelce Dětského domova Havířov, kde najdou praktické využití.

Klání začíná být více náročné a odbornější

Stejně jako v Lysé nad Labem se i v druhém kole představí noví partneři a nové disciplíny. Kromě mediálního partnera pro letošní ročník, serveru České stavby, se stala novým hlavním partnerem pro obor truhlář společnost HOUFEK, která si pro soutěžící přichystala disciplínu se širokopásovou bruskou Buldog. Společnost MAFELL prověří zručnost mladých truhlářů s řezáním kotoučovou a přímočarou pilou. Studenti si také při práci na hoblicích Ramia a s překližkou Dyas vyzkouší praktičnost pracovního oblečení Carhartt.

Kdo pojede na GRAND PRIX do Brna?

Zástupci z řad učitelů budou mít možnost zúčastnit soutěže ve šroubování se společností DeWalt o vstupenku na GRAND PRIX v Brně.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama