Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zobrazování provozních nákladů prosazuje evropský nekomerční projekt YAECI

Energetický štítek udává spotřebu elektrické energie a vody, ale ne vždy je ale spotřebič levnější, když zahrneme dlouhodobé provozní náklady.

Velké domácí spotřebiče (např. chladnička, myčka, pračka či televizor) mají řadu parametrů, podle kterých si je vybíráme. Vzhledem k vysoké ceně spotřebiče obvykle spotřebiče mezi sebou pečlivě srovnáváme.
V oblasti spotřeby elektrické energie a vody máme situaci ulehčenou, neboť všechny klíčové informace obsahuje již všeobecně známý energetický štítek. Na něm najdeme nejen energetickou třídu (nejčastěji E až A+++), ale také odhadovanou roční spotřebu elektrické energie a případně vody.
Ačkoliv si často vybíráme spotřebič tak, aby byl energeticky co nejúspornější, přesto leckdy zvolíme nakonec méně úspornou variantu z jednoduchého důvodu – je levnější. Ne vždy je ale spotřebič skutečně levnější, když zahrneme dlouhodobé provozní náklady. Proto je důležitý parametr odhadovaných provozních nákladů.

Samotný parametr odhadovaných provozních nákladů za rok se stanovuje poměrně jednoduše. Je potřeba pouze průměrná roční spotřeba uvedená na energetickém štítku a průměrná cena elektrické energie (a případně vody) pro domácnosti. Průměrné ceny pro domácnosti jsou získány od Českého statistického úřadu a aktualizují se jednotně pro všechny zúčastněné obchody dvakrát ročně. Pokud tedy srovnáváte více spotřebičů, vždy si můžete být jisti, že srovnáváte provozní náklady vypočtené se stejnými cenami. Mnohé obchody navíc zobrazují nejen roční provozní náklady, ale také provozní náklady na 5 a 10 let. To vám umožní udělat si alespoň rámcovou představu o dlouhodobé ekonomické náročnosti nového spotřebiče.

Pro pochopení důležitosti parametru provozních nákladů spotřebiče je vhodné uvést příklad.
Sháníte chladničku a lze předpokládat, že ji budete využívat následujících 10 a více let. Ve výprodeji najdete chladničku v energetické třídě A v ceně 8000 Kč a s ročními provozními náklady 1176 Kč. Úspornější chladničku v energetické třídě A+++ naleznete za 11000 Kč s ročními provozními náklady 680 Kč. To znamená, že ročně ušetříte oproti neúspornému modelu necelých 500 Kč. Návratnost takové investice je kolem 6 let. Po šesti letech tedy můžete šetřit nejen svoji peněženku, ale také životní prostředí. Zobrazení provozních nákladů vám tedy dovolí poměrně snadno poměřit při nákupu jednotlivé spotřebiče mezi sebou a nákup tedy bude založen na informovaném rozhodnutí.

Zobrazování provozních nákladů prosazuje evropský nekomerční projekt YAECI, který je spolufinancován Evropskou unií. Na internetových stránkách projektu se dozvíte podrobnosti a novinky a především všechny partnerské obchody a obchodní řetězce: http://www.energie-a-penize.cz

 
 
Reklama