Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Systém automatizace budov METASYS®

Každá budova potřebuje perspektivně stanovit hospodárný a ekologický cíl provozního režimu. Odráží to změnu hodnot od konzumního přístupu v minulosti k zodpovědnému zacházení s energetickými zdroji v budoucnosti. Firma Johnson Controls mnohokráte dokázala svoje zkušenosti při vybavování a provozu inteligentních budov jak v zámoří, tak v Evropě. Toto know-how a použití všech dostupných technologií vedlo k příkladnému systému pro řízení budov METASYS.

Systém automatizace budov METASYS v sobě zahrnuje systémy, sítě a součásti k optimalizaci řízení budov a energetických toků. Navíc METASYS nabízí řešení vedoucí ke zvýšení kvality vzduchu v prostorách, sjednocení hlášení požáru a bezpečnostní techniky a také řízení osvětlení a zónové (fasádové) řízení při použití nejmodernějších komunikačních prostředků. Automatizovanými pochody s možnostmi přímého zásahu se provozovatelé budov dostávají do stavu, kdy mohou uživatelům nabídnout příznivou cenu a bezpečné podmínky prostředí.

Využití tohoto globálního produktu má následující možnosti:
  • větrání a klimatizace
  • regulace systémů topení
  • regulace chladicích systémů
  • regulace a optimalizace energetického systému
  • regulace a optimalizace osvětlení
  • ovládání záskokových zdrojů
  • ovládání výtahů a eskalátorů
  • bezpečnostní systém (EZS)
  • protipožární systém (EPS)
  • systém televizních kamer (CCTV)
METASYS byl vyvinutý jako celkový systém integrující současně distribuci dat, inteligenci a zpracování úloh pomocí sítě regulátorů. Distribuce inteligence umožňuje více uživatelům plný přístup ke všem bodům systému v reálném čase. Plná integrace všech hardwarových a softwarových komponentů se odrazí v menší ceně systému, větší výkonnosti a v jednoduché obsluze pro operátora. Velkou předností systému METASYS je jeho modulárnost, což zabezpečuje investorovi možnost rozhodnout se pro stupeň komfortu řízení podle okamžitých potřeb, s možností rozšíření systému kdykoliv v budoucnu.


Otevřenost systému
Žádný ze systémů nabízených v současné době v této oblasti není tak "otevřený" jako systém Johnson Controls METASYS. Přístup firmy Johnson Controls vychází z koncepce požadavků na prostředí v budovách a jejich provoz tak, jak jsou formulovány pro budovy budoucnosti.

Otevřenost systému METASYS firmy Johnson Controls potvrzuje:
  • zajištěná integrace dalších systémů Technického zabezpečení budov (TZB) - v současné době je na celém světě k dispozici cca 300 příkladů integrace systému METASYS s dalšími zařízeními a systémy TZB. O otevřenosti systému svědčí, že dané integrace nezahrnují pouze zařízení a systémy, ale rovněž i komunikační sběrnice (M-bus, Lon Works, Instabus a Profibus).
  • softwarové a hardwarové prostředky pro integrace dalších systémů a zařízení-projevem této připravenosti je tzv. METASYS INTEGRÁTOR.
  • řídící centrály - pracují v otevřeném a nejrozšířenějším prostředí Microsoft Windows a vyžadují použití standardní techniky v úrovni osobních počítačů - pro zajištění této části nejsou požadovány zvláštní softwarové a hardwarové prostředky vázané striktně na dodavatele. Informace o chodu zařízení, dosahovaných parametrech atd., které jsou předávány řídící centrále, mohou být dále zpracovány a využívány provozovatelem opět s využitím standardních prostředků pomocí mechanizmu DDE (např. MS-Excel, MS-Word, Visual Basic, Designer).
Pružnost systému
Kapacitní možnosti a technické prostředky systému METASYS umožňují budování komplexního systému dle přání uživatele - dle řízených technologií, požadavků na provoz, v různých úrovních komfortu prostředí a provozu, postupně.

Projevem pružnosti systému jsou např.:
  • volná programovatelnost DDC podstanic
  • možnost integrace systémů TZB jiných výrobců
  • hardwarové řešení DDC regulátoru DX (moduly XP, XT - rozšiřitelnost, přiblížení místu nasazení, komunikace po sběrnici) - jedině u systému METASYS je možné, aby tyto moduly byly připojeny přímo na sběrnici (bez nutnosti komunikace prostřednictvím regulátoru). Tato vlastnost poskytuje velké výhody při montáži, monitoringu systému atd.
  • možností snadného a poměrně nákladově nenáročného vytváření dalších pracovišť obsluhy dle přání zákazníka
Kompatibilita systémů Johnson Controls
Firma Johnson Controls zaručuje při svém vývoji a výrobě, že prostředky (hardware a software) použité dnes, budou spolupracovat s obdobnými prostředky dodávanými v budoucnosti. Tento závazek firmy Johnson Controls, který není obvyklý u některých jiných výrobců, zaručuje uživateli možnost v budoucnosti snadné provádění dílčí obnovy nebo úpravy části systému (vyvolané nejrůznějšími důvody - změna řízené technologie, úprava konfigurace, nové integrace atd.) bez nutnosti měnit nákladně celý systém.

Všechna jednotlivá zařízení jsou navzájem propojitelná a tím bez velkých finančních vícenákladů umožňují systém postupně vyvíjet a rozšiřovat. Toto platí i pro jednotlivé řady zařízení, které se již nevyrábí, jelikož jsou z technického hlediska překonané. I tyto řady je možno bez výměny propojovat s nejnovějšími výrobky.


Uživatelský SW - analytické a optimalizační programové vybavení
Na rozdíl od systémů jiných výrobců, obsahuje systémový software METASYS PMI OWS (personal - machine interface) nejen vizualizační SW, ale i analytický a optimalizační.

Jedná se zejména o:

  • on-line sledování okamžitých a dlouhodobých hodnot (tzv. historická data)
  • trendy snímaných i vnitřních proměnných
  • načítání energetických spotřeb, toků kapalných a plynných médií a dob provozu jednotlivých zařízení
  • optimalizace energetických toků - tzv. omezování spotřeby a přesouvání zátěže
  • rozvětvená struktura přístupu k datům a operátorským oprávněním podle hesel
  • protokolování různých úrovní poruchových a varovných hlášení
  • protokolování zásahů obsluhy
  • analýza protokolových dat prostředky Superbaze 4

Kompaktnost a kompletnost sytému
Nabídka systému firmy Johnson Controls je postavena na použití kompaktní řady přístrojů (regulátorů, čidel, výkonových členů, komunikačních jednotek atd.) a softwarových produktů stejné, a to nejvyšší úrovně. Jedná se o produkty firmy Johnson Controls se zárukou kvality a kompatability se systémy budoucnosti. Pro hardwarovou konfiguraci jsou použity výrobky z výrobních závodů Johnson Controls v Essenu (SRN), Leeuwarden (Holandsko), Milwaukee Humboldt (USA) a Lomagna (Itálie).


Místní ovládání
Základním prvkem systému měření a regulace je DDC podstanice (regulátor) řady DX. Tento regulátor je vybaven displejem a klávesnicí, které umožňují obsluze a servisnímu personálu přímo na místě kontrolovat stavy a měnit zadané parametry. Jedná se o prvek, který výrazně zjednodušuje provoznímu personálu kontrolu zařízení přímo na místě včetně ověření provedených úprav.

Zajištění komunikace
Díky rozptýlené decentralizované inteligenci v systému METASYS může náhodné přerušení N2 busu způsobit pouze snížení míry globálního řízení, avšak bez vlivu na kvalitu autonomní regulace. Nemůže rovněž způsobit zhroucení odříznuté části ani systému jako celku. Vestavěné diagnostické prostředky na ztrátu komunikace upozorní obsluhu centrálního dispečinku a je možné závadu rychle najít. Přerušení N2 busu je méně významné, než přerušení tavné pojistky lokálního regulátoru.

Rychlost komunikace
Technické (hardwarové a softwarové ) prostředky umožňují rychlou komunikaci mezi DDC podstanicemi a řídícími centrálami. V praxi to znamená, že obsluha má k dispozici rychle požadované informace o stavu daných parametrů a zařízení budovy, rychle jsou předávána příslušná alarmová hlášení atd.

Systém METASYS umožňuje optickou komunikaci mezi jednotlivými jednotkami NCU a operátorskými stanicemi OWS. Využívá při tom komponent firmy SMC a ATI.

Kvalita
Veškerá hardwarová základna použitá v naší nabídce je vyráběna při dodržování nejvyšší možné kvality. Veškeré výrobní postupy jsou certifikovány dle ISO 9000-2, které spolu s dalšími i vnitropodnikovými postupy (které z velké části mají ještě tvrdší požadavky na jakost a kvalitu) jsou vystaveny na veškeré vyráběné produkty.



Kontakt:
JOHNSON CONTROLS INT.s.r.o.
Budějovická 5
140 00 PRAHA 4
tel: 26112 2929
fax: 26112 2950

 
 
Reklama