Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Série RAKO 1883 připomíná 130 let fungování značky RAKO v českých zemích.

Keramické obklady použité v původní stavbě vily Tugendhat se staly inspirací pro „novinku“ i v letošní kolekci.

Velkou zajímavostí letošních novinek je série RAKO 1883, která připomíná 130 let fungování značky RAKO v českých zemích.

Ačkoliv keramické obklady vnímáme v dnešní době převážně jako věc vysoce praktickou a vybíráme je podle designu a nejrůznějších technických parametrů, zejména na přelomu 19. a 20. století našly keramické obklady bohaté uplatnění i v umění. Nejednomu z představitelů české výtvarné moderny pomáhala v uskutečňování jeho vizí i česká značka RAKO. Keramické obklady použité v původní stavbě vily Tugendhat se staly inspirací pro „novinku“ i v letošní kolekci.

Efekt jemného „krakele“ designu (na glazuře je jemná pavučina napodobující popraskanou glazuru) zdobí obkládačky 20 x 40 cm v béžové a červené barvě. Obkládačky, ze kterých na nás na první pohled dýchne přelom minulého století, nejsou původní, třebaže tak díky ostařené glazuře, tzv. hárisování, vypadají.

Atraktivnost podporuje nový typ kazetového reliéfu, který umožňuje vyrobit zkosené hrany, psaníčka.


Už dávno zapomenutá barevnost potvrzuje právě v sérii RAKO 1883 svoji elegantní, originální nenahraditelnost.
Série umožňuje vytvářet barevně jednolité plochy nebo kombinace s jemným květinovým celoplošným dekorem 20 x 40 cm (využití technologie digitálního tisku). Bombata v identických barvách charakteristické z doby prvorepublikových koupelen jsou součástí nabídky. Sérii na podlaze vhodně doplňují dlaždice Siena. Cotto design dlaždic je založený na barevně kontrastní skladbě a díky „ošlapanému“ rustikálnímu vzhledu charakterově perfektně ladí s kompletní nabídkou série RAKO 1883.

 
 
Reklama