Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vladimír Fridrich: Zákony a legislativa by měly podporovat tvůrčí schopnosti našich techniků

Dipl. technik Vladimír Fridrich (nar. 1926), další osobnost, která nám poskytla rozhovor pro seriál TZB-osobnosti, je jeden z nestorů tohoto oboru.

Můžete zhruba popsat obor, který v současné době je pro Vaši práci dominantní?
Můj obor byl projektování zdrojů a distribuce tepla k vytápění objektů a technologii. V současné době se už pouze snažím sledovat dění v oboru a udržet s ním kontakt, odpovídající mým možnostem.


Kdy a jak jste se poprvé dostal k Vašemu oboru?
Na sklonku čtyřicátých let minulého století v brněnské firmě Kalorifera.


Kdo byl pro Vás největším vzorem a kdo učitelem?
Měl jsem řadu přátel v generaci o něco starší a nesmírně jsem si vážil toho, že mi přátelství nabídli. Od každého z nich jsem se naučil něco jiného a nebyly to jen technické dovednosti, které jsem u nich obdivoval, ale i nadhled, toleranci a noblesu (Pulkrábek, Skokan, Grimm), preciznost a zaujetí (Cihelka, Ogoun) nebo nápaditost a fantazii (Lázňovský). Nejvíc jsem se však naučil od svých generačních kolegů, kterých je tolik, že je ani nelze vyjmenovat. Z kantorů jsem měl nejblíž k svému vrstevníku prof. Laboutkovi. Teď "na stará kolena" se učím od mladé "počítačové" generace, ale už mi to tak v mém věku nejde. Tak jim alespoň fandím.


Co považujete za dosavadní největší úspěch ve své práci?
Snad to, že už padesát let se držím obstojně v jednom oboru a že se mi podařilo být téměř u všeho co se za to půlstoletí v topenařině dělo.


Co Vám v současné době nejvíce vadí ve Vašem oboru?
Pokles uznání významu a vážnosti profese projektanta, omezení jeho kompetencí a tím i zodpovědnosti za funkční návrh, kvalitu provedení a provozní spolehlivost. Je to můj subjektivní názor, který nemusí být v souladu s názory dnešních projektantů.


Co se podle Vás významného v oboru změní do roku 2010?
U mne se už projevuje skepse pozdního věku. Za těch padesát let v oboru jsem zažil mnoho změn směrů předpokládaného vývoje oboru, způsobených víc administrativními a politickými zásahy než respektování fyzikálních zákonů, kterými by se obor měl převážně řídit. Myslím si tedy, že nejsem ten pravý, kdo by měl předvídat změny v oboru v delším časovém horizontu a ani by mi nikdo nevěřil, protože zkušenosti jsou nepřenosné.


Co by měly pro tento rozvoj udělat státní orgány ČR?
Nemůžete očekávat od vysloužilého projektanta hlubokomyslné úvahy s radami státním orgánům. Snad jen malou poznámku: Zákony a letislativa by měly podporovat tvůrčí schopnosti našich techniků a omezení ukládat jen tam, kde je to logicky zdůvodnitelné přesvědčivými argumenty. Za argument nepovažuji funkční postavení a razítko.


Pokud ČR vstoupí v r. 2004 do EU, bude to pro Váš obor přínosné?
Tradice oboru vytápění v ČR, podepřená řadou úspěšných prací předchozí generace (Purkyně, Kalous, Pulkrábek, Cihelka a jiní) a hlavně současná úroveň našich techniků a inženýrů, jejich znalosti a kreativnost nám zaručují, že se v Evropě neztratíme.


Jaké máte zájmy nebo koníčky mimo své práce?
Za koníčka lze do jisté míry považovat mé kreslení vtipů, ale i tyto kresby jsou zaměřeny na můj obor a je to jen potvrzení mé profesní deformace. Není to tedy jen koníček, ale práce v oboru jinými prostředky.


Máte nějaký osobní cíl, kterého byste chtěl v příštích letech dosáhnout?
Osobní cíl v 76 letech? Být natolik zdravý, abych se ještě chvíli mohl těšit ze života.


Stručný profesní životopis Vladimíra Fridricha:

1947-1950 projektant Kalorifera Brno
1950-1987 VPÚ Praha (projektant, hlavní specialista, vedoucí speciálního atelieru - 25 let)
1956 aktivní účast na založení Vědecko technické společnosti pro zdravotní techniku a vzduchotechniku (dnešní Společnost pro techniku prostředí)
1956 dodnes - člen výboru odborné sekce vytápění
1957 aktivní účast při vzniku časopisu Zdravotní technika a vzduchotechnika (dnešní Vytápění, větrání, instalace - VVI)
1957-1990 člen redakční rady časopisu ZTV
1990 dodnes - člen redakční rady časopisu "Topenářství instalace"
1970 dodnes - kreslení profesních vtipů do odborných časopisů (shrnuto ve třech publikacích - téměř 300 obrázků)

 
 
Reklama