Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Telefónica využívá nový GEO portál od CAD Studia

CAD Studio uvedlo v polovině roku 2013 do provozu webovou službu – GEO portál společnosti Telefónica Czech Republic a.s. Efektivní a bezpečný způsob předávání geografických dat šetří čas a náklady také partnerům a externím subjektům

Akciová společnost CAD Studio, největší specializovaný dodavatel CAD, CAM, GIS a PLM řešení ve střední Evropě, uvedla v polovině roku 2013 do provozu velmi užitečnou webovou službu – GEO portál společnosti Telefónica Czech Republic, a.s. Jejím účelem je poskytovat geografická data prostřednictvím služeb partnerům a dalším externím subjektům.

Telefónica spuštěním GEO portálu významně zefektivnila agendu poskytování dat a její partneři získali jednoduše ovladatelný on-line přístup ke zcela aktuálním informacím (nejen) o poloze a stavu telekomunikačních síťových rozvodů v určené lokalitě či zájmovém území. Dodavatel, společnost CAD Studio, realizoval portál jako nadstavbu nad aplikační mapové servery Autodesk Infrastructure Map Server, které slouží coby velmi efektivní prostředek pro generování mapových kompozic z různých zdrojů geografických dat. Přístup k datům je na GEO portálu chráněn systémem přístupových oprávnění. Mapy vycházející z dat Telefónicy i externích dat a jsou složeny z jednotlivých WMS vrstev. Ty lze pro jednotlivé uživatele a skupiny omezit i prostorově (geograficky).

Společnost Telefónica Czech Republic, a.s. díky GEO portálu umí poskytovat svá data na základě legislativních povinností (ÚAP, Inspire, Stavební zákon), v rámci projektů státní správy (DTM, DMVS) či v rámci reciproční výměny dat se svými partnery. Portál se ve společnosti využívá i interně – pro sdílení a distribuci dat do dalších systémů prostřednictvím standardu WMS. „Zabezpečení a zejména účelné řízení publikace našich dat jsou jedněmi z hlavních přínosů GEO portálu. Každému subjektu můžeme přesně definovat rozsah poskytnutých dat a ten k nim má okamžitě zabezpečený přístup on-line, bez jakýchkoli konverzí či jiných složitých operací,“ doplňuje Josef Koubek, senior specialista pro NIS a GIS společnosti Telefónica Czech Republic, a.s. Dalším přínosem je detailní monitoring přístupů k datům, zátěže a odezev celého systému.

„CAD Studio tímto projektem v Telefónice navázalo na úspěšně spuštěnou, novou verzi interního systému GWS, který cca dvěma tisícům interních uživatelů a externistům publikuje kompletní geografickou, schématickou a popisnou dokumentaci veškerých vlastních sítí, včetně rozsáhlých polohopisných a dalších pomocných dat. Obě řešení přitom využívají moderní nástroje z rodiny Autodesk Geospatial,“ připomíná Jan Binter, výkonný ředitel společnosti CAD Studio.


Arkance Systems CZ s.r.o.
logo Arkance Systems CZ s.r.o.

Arkance Systems (dříve CAD Studio) je největším středoevropským partnerem společnosti Autodesk. Dodává CAD/CAM, BIM, GIS/FM a PDM/PLM řešení pro strojírenství, stavebnictví a architekturu, mapování, liniové stavby, 3D vizualizace, správu dokumentů a správu ...

 
 
Reklama