Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Intervence ČNB je z pohledu GIACOMINI CZECH krokem zpět

Vedení společnosti GIACOMINI CZECH považuje intervenci ČNB pro slabší korunu za velmi nešťastný krok. Dle našeho názoru je intervence chybná a povede k opačnému efektu – dalšímu prohloubení recese a utlumení spotřeby.

Pokud je cíl oživit ekonomiku (dle názoru ekonomů se nejedná o podporu exportérů, to by musela přijít intervence o rok dříve), je dle našeho názoru intervence chybná a povede k opačnému efektu – dalšímu prohloubení recese a utlumení spotřeby.

Jsme společnost, která se živí dovozem topenářského zboží značky GIACOMINI z Itálie. Jsme výhradně importující firma, import nás živí. Proto budeme muset na zvýšení nákupních cen v podobě dražšího Eura reagovat – promítnout je do cen prodejních. Tím oživení trhu rozhodně nepomůžeme.

Ekonomická recese zasáhla asi nejvíce ze všech oblastí právě stavební průmysl. Pokud ostatní odvětví začala v poslední době pozvolna růst, stavební průmysl se zatím výraznějšího oživení nedočkal. Intervence ČNB jeho oživení nepomůže. Spíše naopak. Slabší koruna povede ke zdražení vstupních nákladů ve všech oblastech – zdraží elektřinu, pohonné hmoty, plyn. Zdraží dovolené i dovážené zboží ze zahraničí. Nepomůže ani importu ani exportu (dražší výroba). Nepomůže ani konečným spotřebitelům, kterým neroste mzda ale stále rostou výdaje.

Dojde k opětovnému utlumení spotřeby. Domácnosti budou šetřit a omezí výdaje jen na nezbytné oblasti, mezi které stavby a rekonstrukce nepatří.

Trh je spojená nádoba a chová se jednotně. Na dražší Euro budou reagovat i další importéři. Je jen otázkou času kdy. Intervence ČNB nepomůže nejspíše nikomu. Je tedy otázkou, proč k ní ČNB přistoupila.

 
 
Reklama