Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

WOOD-TEC 2013 se koná od 22.10.2013 do 25.10.2013 v Brně

Právě probíhá WOOD-TEC, nejprestižnější veletrh v oblasti zpracování dřeva v novém prostoru Evropské unie, který se koná vždy v lichých letech na brněnském výstavišti.

Nová technologie pro vysokoteplotní úpravu dřeva, kmenová pásová pila řady CTR k prvotnímu zpracování dřeva pro malé uživatele, která první na světě používá jako řezný nástroj bimetalový pilový pás na kov a řeže bez úprav zubů všechny druhy dřeva či neviditelná zárubeň s estetickým efektem hladké plochy splývající s interiérem. To jsou jen některé novinky, které od 22. do 25. října představuje již 13. ročník mezinárodního veletrhu pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl WOOD-TEC 2013.

WOOD-TEC 2013

Zítra v doprovodném programu Dřevo jako materiál a výrobky z přírodních surovin a ve čvrtek Projekty na podporu vědy a vzdělávání.

Veletrh je zařazen do sítě veletrhů podporovaných sdružením EUMABOIS (Evropského sdružení výrobců dřevozpracujících strojů).

Viceprezident EUMABOIS Gianni Ghizzoni vyzdvihl důležitost veletrhu WOOD-TEC v rámci střední a východní Evropy, který napomáhá k oživení dřevozpracujícího průmyslu a souvisejících oborů jež v posledních letech stagnovaly v celé Evropě.

Eduard Muřický, ředitel sekce průmyslu Ministerstva průmyslu a obchodu, připomněl, že český průmysl na bázi dřeva má v naší zemi velkou tradici. Jeho základem jsou malé a střední podniky, které zajišťují zaměstnanost v oblastech mimo velké městské průmyslové aglomerace. „Výhodou je, že zpracovává obnovitelné a ekologické suroviny, kterých má Česko dostatek. Tyto firmy by se měly zaměřit na konkurenceschopnost, což však nelze dokázat bez nového vybavení, inovací strojů a patřičného moderního a požadovaného designu, k čemuž nemalou měrou přispívá veletrh WOOD-TEC. I pro tento sektor je důležité, aby se zvyšovala míra zpracování dřeva na území České republiky, a to nelze bez kvalitního a moderního strojního a nástrojového vybavení, které umožní podnikům vyšší produktivitu a produkci výrobků s vysokou užitnou hodnotou a moderním designem. Naše ministerstvo se snaží pomoci tomuto trendu pomoci,“ konstatoval Eduard Muřický.

V první řadě jde o Operační program Podnikání a inovace. Za jeho trvání bylo pro sektor odvětví na bázi dřeva podpořeno řádově stovky projektů v celkové hodnotě 2,3 miliardy korun. Resort hodlá i v nadcházejícím období pro roky 2014-2020 vyčlenit další prostředky.

Dalším programem, který je určen pouze pro malé a střední podnikatele, je program Záruka.
Tento program v roce 2012 poskytl dřevozpracujícím podnikům záruky za úvěry ve výši asi 200 milionů korun. Jeho záměrem je s pomocí zvýhodněných záruk s finančním příspěvkem k zaručovanému úvěru usnadňovat zejména realizaci podnikatelských projektů zaměřených na investice a zvyšovat tak konkurenceschopnost těchto podnikatelů. Důraz je kladen na podporu projektů malých podnikatelů v regionech se soustředěnou podporou státu. Program restart pak podpořil podniky, které byly postiženy povodní, přičemž poslední výzva končí 31. listopadu. Aktuálně 1. listopadu bude otevřen program výzkumu a vývoje ALFA.

Tomáš Krejzar , ředitel odboru koncepcí a hospodářství Ministerstva zemědělství ČR uvedl, že novinkou je nařízení Evropského parlamentu a Rady, kdy se stanovují povinnosti hospodářských subjektů uvádějící na trh dřevo a dřevařské výrobky, „Není to dobrá zpráva pro zpracovatele dřeva, může přinést zvýšené administrativní náklady. Ministerstvo zemědělství, které bude mít na starosti kontrolní činnost v této oblasti se bude snažit postupovat tak, aby nezatěžovalo výrobce surového dříví. Evergreenem je dostupnost dřeva pro dřevozpracující průmysl. Trend je pokračovat tak, jak bylo nastaveno dokumentem Dřevěná kniha z roku 2012 a pokračovat v systému komplexních zakázek na lesnické činnosti a obchod. Lze vyhovět i menším zpracovatelům dřeva, například rozšířením podmínek v aukcích dřeva,“ uvedl Krejcar.
Zmínil se o nejnovějším opatření Evropské unie, které se nazývá Nová lesnická strategie pro lesy a navazující odvětví. „Tento dokument je další příležitostí jak spojit síly hospodářství a spolupracujících odvětví. Slučuje evropskou strategii, produkci dřeva, využití biomasy a koncové využití dřeva,“ dodal.

Doplnění redakce TZB-info:

K povinnostem pro podnikatale uvádějící na trh dřevo a dřevařské výrobky by uveden na TZB-info firemní článek Produkty ze dřeva mohou od září podražit kvůli nové direktivě EU. O komentář jsme požádali zástupce z oboru paliv a dřevostaveb.
Za Klastr Česká peleta řekl k tématu předseda Ing. Vladimír Stupavský: "Certifikace původu dřeva jsou mezi dřevozpracujícím průmyslem dostatečně zavedeny a jsou výrobci pelet vyžadovány. Náklady na tyto certifikace se neprojevují v konečné ceně pelet. U velkých pil jsou tyto certifikace v podstatě samozřejmostí, důležitým měřítkem v oboru je udržitelnost, která musí být doložitelná v celém výrobním řetězci. Tzn. minimálně 3/4 produkce pelet v České republice již má certifikace původu dřeva."
Stejně tak za společnost RD Rýmařov, výrobce a dodavatele dřevostaveb, uvedl k tématu obchodní ředitel Ing. Jiří Pohloudek: "V České republice jsou tyto systémy dlouhodobě funkční a bylo jen na firmách, zda se do nich zapojí. Firma RD Rýmařov je zapojena v sytému PEFC. Proto se uvedená direktiva vůči zákazníkům RD Rýmařov nikde neprojeví."

 
 
Reklama