Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Propočet úspory ŽB stropních konstrukcí u třípodlažní budovy

Jednou z hlavních výhod vápenopískových cihel Kalksandstein při využití jejich vysoké únosnosti je možnost změnit statické schéma a docílit výrazných úspor na stropní konstrukci, hmotnosti stavby a tím i základové konstrukci.

Mimo to štíhlé nosné stěny snižují obestavěný prostor o 5 - 10 %, což vede k dalšímu snížení nákladů na stavbu o 5 - 10 %.

Příklad optimalizace nosných konstrukcí bytového domu

  • Před optimalizací je tloušťka ŽB stropní desky 22 cm a vyztužení 27 kg/m2 stropní desky.
  • Po optimalizaci je tloušťka ŽB stropní desky 16 cm a vyztužení 7,1 kg/m2 stropní desky.
  • To má tyto důsledky: úspora 6 800 kg betonářské oceli á 30 Kč/kg = úspora 204.000 Kč na oceli. Úspora 19 m3 betonu= cca 40.000 Kč a úspora cca 40 tun hmotnosti.

U třípodlažní budovy je to tedy úspora celkem 732.000 Kč a cca 120 tun hmotnosti. Další úspory jsou samozřejmě spojené s dopravou a prací na těchto materiálech, případně se to promítá do základů apod. V objektu se nezměnilo nic kromě toho, že se stanovily některé další stěny (které v projektu stejně byly) jako nosné – je to přímý vliv volby statického schématu na investiční náklady. U menších objektů – rodinných domů – je situace obdobná. Nejedná se o tak velké částky v řádu milionů, ale o statisícové částky jde vždy.


Před optimalizací - tloušťka ŽB stropní desky 22 cm a vyztužení 27 kg/m2 stropní desky

Po optimalizaci - tloušťka ŽB stropní desky 16 cm a vyztužení 7,1 kg/m2 stropní desky.

Další detaily a podrobnosti najdete ve článku Jak projektovat vápenopískové domy Kalksandstein


Kalksandstein CZ s.r.o., vápenopískové cihly Zapf Daigfuss
logo Kalksandstein CZ s.r.o., vápenopískové cihly Zapf Daigfuss

Kalksandstein CZ s.r.o. - výroba a prodej vápenopískových cihel. Jejím hlavním cílem je poskytovat odborné poradenství v oblasti stavebních hmot a technologií pro nejstaršího výrobce vápenopískových cihel Zapf Daigfuss. Naši odborníci Vám poradí se všemi ...

 
 
Reklama