Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Karel Laboutka: 50 let věrný oboru vytápění

Zásluhou mého učitele prof. Pulkrábka jsem celých 50 let zasvětil oboru vytápění, říká Prof. Ing. Karel Laboutka, CSc. (nar. 1927) v rozhovoru pro seriál TZB-osobnosti.

Můžete zhruba popsat obor, který v současné době je pro Vaši práci dominantní?
Stručně vyjádřeno, je pro mne dominantním oborem od roku 1952 dodnes, obor vytápění. Pokud se vyjádřím přesněji, tak obor vytápění v návaznosti pro ostatní odborné profese, jako je regulace, stavební tepelná technika, energetika, hydraulika, tepelná technika apod. Tento široký záběr byl způsoben činností na dřívější katedře "Tepelné techniky a vzduchotechniky", která během 50-ti let několikrát změnila název. První vedoucí katedry, prof. Pulkrábek, zavedl důsledné samovzdělávání pedagogických pracovníků, dále aktivní účast na státních výzkumných úkolech a dále veřejnou činnost.
V rámci Vědeckotechnické společnosti - obor technika prostředí jsem pořádal četné semináře a konference.

Velkou projekční praxi jsem získal při souběžném zaměstnání v Armabetonu, Keramoprojektu, Ministerstvu pro technický a investiční rozvoj, Výzkumném dřevařském ústavu, ve Svazu architektů u Ing. arch. Gočára na vývoji stavebnicových rodinných domků a dalších zajímavých projektech. Tyto široké znalosti mi umožňovaly vypracovávat expertizy a znalecké posudky. V současné době pak energetické audity.


Kdy a jak jste se poprvé dostal k vašemu oboru?
Středoškolské vzdělání jsem zahájil na tradiční reálce, která byla za okupace změněna na gymnasium. Jelikož jsem chtěl získat technické vzdělání, přešel jsem v kvartě na Vyšší průmyslovou školu v Pardubicích. Vzdělání středoškolské jsem po válce ukončil na Vyšší průmyslové škole v Praze - Smíchově.

Na ČVUT - strojní fakultu jsem nastoupil v roce 1948. Rok před ukončením studia, ještě jako studujícímu, mi prof. Pulkrábek nabídl místo polovičního asistenta na nově zřizované katedře "Ústav vytápění a větrání". Po zkušebním roce nás asistenty posadil ke stolu a po krátkém úvodu rozhodl kdo se bude specializovat v určitém oboru. Na mě padl obor vytápění. A tak se již přes 50 let zabývám oborem vytápění, který se mi líbí a nikdy jsem tohoto rozhodnutí nelitoval.


Kdo byl pro Vás největším vzorem a kdo učitelem?
Že jsem zůstal 50 let věrný oboru vytápění je především zásluha mého učitele prof. Pulkrábka, který mi umožnil zabývat se oborem do velké hloubky a v celé šíři, od pedagogické činnosti, přednášení, vývojových prací, expertní činnosti, projektování atd. Byl pro mne především vzorem po stránce charakterové. Jeho jednání bylo přímé, čestné, bez jakýchkoliv podrazů, jak jsme toho dnes stále více svědky.

Své asistenty vedl k úzké specializaci. Jak sám říkal, a to například i před celou komisí, že je profesorem širokého oboru vědění, a pokud potřebuje něco konkrétního vyřešit z úzké specializace, má k tomu své specializované asistenty. Nikdy se nechlubil tzv. "cizím peřím". Jeho zásluhou především je, že vybudoval u nás "zdravotní techniku" jako obor zahrnující vědní discipliny zabývající se technickými prostředky k zajištění tepelné pohody, čistoty ovzduší a ochrany proti hluku. Dokázal spojit technickou problematiku s problematikou hygienickou. Zasloužil se o navázání spolupráce tepelných techniků se zdravotními techniky, lékaři a fyziology.

Nikdy neodmítal návštěvy bývalých asistentů a absolventů specializace, zvláště když potřebovali pomoc nebo radu. Bez vypití typické džezvy kávy pak nikdo neodcházel.


Co považujete za dosavadní největší úspěch ve své práci?
Mezi jednotlivé úspěchy bych mohl zařadit některé vyřešené výzkumné a vývojové práce, nebo zajímavé projekty a technické konstrukce. Dále četné znalecké posudky, které umožnily spravedlivě vyřešit některé soudní spory a arbitráže.

Ale co mě opravdu těší a na co nikdy nezapomenu je to, že jsem se podílel na výchově více jak 1500 inženýrů a vědeckých pracovníků. Dalším tisícům účastníků seminářů a kurzů jsme zvýšili kvalifikaci v oboru, ve kterém dnes pracují. Myslím, že největším mým úspěchem je, že spolu s ostatními učiteli jsme vychovali řadu velmi dobrých odborníků, zastávajících dnes odpovědná místa v průmyslu, ve výzkumných a projekčních ateliérech.

Je to velmi příjemný pocit, když po mnoha letech se ke mně hlásí absolvent specializace nebo kurzu, vzpomíná na doby studia a kladně hodnotí přínos přednášek pro jeho odbornou činnost.


Co Vám v současné době nejvíce vadí ve vašem oboru?
Jelikož v posledních letech jsem se nejvíce zabýval projektováním, budu především hodnotit postup činnosti v tomto odvětví. Postup výroby projektu je běžně následovný. Investor - projektant - montážní závod - provozovatel (případně investor). Cílem činnosti (jak z hlediska investora, tak státní energetické politiky) je dát do provozu maximálně energeticky výhodné zařízení s perfektní provozní činností a s krátkou investiční návratností.

Postup by měl být následující:

  1. Investor vyhlásí (např. výběrovým řízením) požadavek na projekt.
  2. Projektant navrhne a vypracuje 1. stupeň projektu (u velkých projektů by měl být součástí i energetický audit)
  3. Investor by měl vybrat optimální projekt - ne nejlacinější! (pokud investor odborně na hodnocení projektu nestačí, měl by požádat k vyhodnocení odbornou instituci)
  4. Montážní závod (ve výběrovém řízení) podá nabídku cenovou, případně navrhne zdůvodněné změny.
  5. Provozovatel převezme po kolaudaci zařízení.
To je však ideální případ, který je dnes velmi vzácný. Ideální postup výstavby je narušen mnoha vlivy. Jsou to především:
  • Skutečný nedostatek investic investora. Projekt je realizován bez ohledu na ekonomii a kvalitu zařízení. Limitem jsou pouze omezené investice.
  • Záměrné omezení investic investorem. Investor vybere nejlevnější alternativu bez ohledu na ekonomii provozu a návratnost investic.
  • Montážní závod nabídne investorovi montáž včetně projektu. V tomto případě tlačí montážní závod projektanta k co nejlevnější alternativě bez ohledu na ekonomii. Ne vždy však montážní závod prodá investici za nižší cenu !
  • Investor, příp. montážní závod tlačí projektanta na co nejnižší cenu projektu. Projektant musí nutně snížit časový limit na projekt, nemůže se věnovat potřebným výpočtům, pracuje s odhady, zjednodušuje výpočty a případně se nevěnuje kvalitnímu grafickému zpracování výkresové části.
  • Pokud bychom uvažovali i vliv korupce - úplatků (Česká republika je na 27. místě na světě), dostali bychom další varianty záporných vlivů na kvalitu investice. Těmito výše vyjmenovanými vlivy je ročně ovlivněno tisíce zařízení, která jsou provozně ekonomicky nevýhodná (spotřebovávají zbytečně značnou energii) a mají delší investiční návratnost.
To je příležitost pro státní orgány navrhnout opatření, která by omezila výše jmenované vlivy. Jedním důležitým opatřením by bylo zavedení jednotného honorářového řádu při stanovení postupu k určení ceny projektu. Dnes existuje několik postupů stanovení ceny projektů (UNICA, ČKAIT), žádný však není závazný. Metodicky dobře zpracovaný je honorářový řád Asociace energetických auditorů, který zavedl obtížnostní koeficienty. Výsledná cena projektu by se pak lišila podle kvalifikace zpracovatele projektu (hodinová sazba).


Co se podle Vás významného v oboru změní do roku 2010?
Pokud bych porovnal 40-ti letou dobu vývoje oboru (1950-1990), tak bych mohl odpovědět, že za 8 let se nic podstatného nezmění. Přesto vývoj se značně zrychluje, tak určitě změny jistě nastanou. Změny v oboru za posledních 12 let (1990-2002) byly značné, díky velké součástkové základně, která k nám pronikla v důsledku zrušení valutového omezení. Dříve moderní součástková základna pro obor vytápění a vzduchotechnika byla přístupná pouze pro budovy s valutovým krytím (státní a stranické). V současné době se domnívám, že podstatné změny, které v příštích letech nastanou v oboru, budou především:

  1. Další zvyšování tepelného odporu obvodové konstrukce pláště budov a tím podstatné snížení tepelné ztráty vytápěných prostor. Nucené větrání objektu s rekuperací tepla.
  2. Důsledná automatická regulace teploty vytápěných prostor na požadovanou výši, časově omezenou nutnou dobou při respektování tepelných zisků jak vnějších, tak vnitřních.
  3. Pro malé tepelné ztráty budou požadována otopná tělesa s malým výkonem na délku tělesa (malý tepelný modul) a s malou tepelnou akumulací (nízká hmotnost včetně vodního obsahu).
  4. Z důvodu nízkých tepelných ztrát a malé spotřeby tepla nebude druh a cena paliva hrát podstatnou roli (rozdíl absolutní hodnoty ceny tepla bude nepatrný). Rovněž tak individuální používání poměrových měřidel na jednotlivých otopných tělesech prakticky ztratí význam.
  5. Rozvod teplonosné látky ve vytápěných objektech bude důsledně prováděn z měděných trubek spojovaných kapilárním pájením (nízká pracnost montáže, kvalitní spoj, minimální odřez, snadné změny rozvodu ...).
  6. V budoucnosti (několik desítek let) pravděpodobně přejdeme ve vytápění na elektřinu. Rozvod el. kabely a jednoduchá el. přímotopná tělesa. Zbavíme se tak vody jako teplonosné látky, která vyžaduje složité a nákladné rozvody, chemickou úpravu. Zdroj - kotelnu, zabezpečovací zařízení, obsluhu, izolace rozvodu, stavební prostory, komíny atd.
    V budoucnosti můžeme získat el. energii řadou způsobů:
    • v jaderných elektrárnách
    • palivovými články
    • fotovoltaickou přeměnou sluneční energie
    • ve větrných elektrárnách (v našich oblastech je využití minimální)
    • ve vodních elektrárnách
    • v tepelných elektrárnách (spalování uhlí, biomasy, plyn, topné oleje)
    • v malých a středních zdrojích na biomasu
    Elektrická energie má mnoho výhod - snadno se rozvádí, nevyžaduje v objektech žádná další zařízení, snadno se reguluje atd... Při nízkých tepelných ztrátách budou i požadované příkony nízké a požadavky na kabelovou síť a transformační stanice budou přijatelné.

  7. Výpočet vytápění v budovách bude prováděn důsledně pomocí programu na PC. Statický výpočet např. tepelných ztrát bude nahrazen dynamickým výpočtem s respektováním akumulace objektu, venkovního kolísání teplo vzduchu, tepelných zisků vnitřních i vnějších. Tím podstatně klesne velikost instalovaného zařízení (až o 70 %).

    Program jistě není jednoduchý a s ohledem na značný rozsah vstupních dat, někdy obtížně zajistitelných, bude v první fázi používaný pro typové stavby v hromadné výstavbě.

    V tomto desetiletí budou používány výpočtové programy pro dílčí výpočty. Např. výpočet tepelných ztrát (zvláště zjednodušený - obálkovou metodou), výpočet potrubních rozvodů, výpočet otopných soustav, výpočet spotřeby tepla a paliv, výpočet pojišťovacích ventilů, výpočet expanzních nádob, výpočet kompenzátorů, atd. Přitom program bude upraven tak, že mohu samostatně vypočítat dílčí úlohy, nebo celý kompletní výpočet najednou ve vzájemné vazbě jednotlivých úloh.

  8. Samozřejmě, že vývoj součástkové základny půjde stále nezadržitelně kupředu. Budou používány nové materiály, nové technologie, budou vznikat nové konstrukce s lepším ekonomickým provozem. Staré, nevhodné prvky budou v konkurenčním boji zanikat.


Co by měly pro tento rozvoj udělat státní orgány ČR?
Státní orgány by měly především zajistit vhodnou legislativu a to jak pro projekci, tak pro montážní organizace a investory tepelných zařízení. Vládní vyhlášky a směrnice, pokud předepisují technické parametry, by měly být dány k hluboké diskusi odborné veřejnosti (v rámci STP, SEI, ČKAIT ...). Jinak vznikají zbytečné nejasnosti, chyby apod., které zvyšují nedůvěru ke kvalitě vyhlášek a směrnic (současné vyhlášky MPO č. 150,151,152).

Státní orgány by měly vyhlašovat a přidělovat dotace přehledně, spravedlivě a veřejně. Státní orgány by měly více podporovat významnou osvětovou a odbornou činnost publikační a přednáškovou, které dnes především zajišťují STP, ČEA, některá střediska odborných asociací. Tyto akce mají velký vliv na výši odborných znalostí našich projektantů, montážních organizací a výrobců.

V současné době rychle získává prestiž u naší odborné veřejnosti moderní informační a vzdělávací kanál, internetový portál TZB-info. Tak jak roste a rozšiřuje se činnost tohoto informačního kanálu, i jeho kvalita, se domnívám, že v krátké době bude stále více nahrazovat odborné časopisy. Význam odborných časopisů jako informace pro odbornou veřejnost tím značně poklesne. Dříve jsme tvrdili, že informace z knih jsou 5 až 10 let staré, a proto se rozšiřovaly časopisy, kde informace vznikaly se zpožděním 5 až 10 měsíců. Dnes můžeme tvrdit, že informace na internetu, resp. kanále TZB-info jsou staré 5 až 10 dnů resp. 5 až 10 hodin. Je proto logické, že v budoucnu nebudu archivovat stovky kilogramů časopisů, které obsahují 70 % reklamních stránek. Já jsem během 50-ti leté činnosti několikrát vyhodil metráky odborné literatury, jelikož jsem neměl místo na jejich archivaci.


Pokud ČR vstoupí v r. 2004 do EU, bude to pro váš obor přínosné?
Vstup ČR do EU bude pro obor jistě přínosem. Bude to jistě určitý kvalifikovaný skok (pro nové výrobky, nové technologie, normy, směrnice apod.). Tak jak pro náš obor byl rok 1990. Na druhé straně to bude i zpřísnění některých postupů, omezení a zrušení některých norem apod. Pro naše výrobce to bude ale někdy boj o přežití. Budou muset používat nové technologické postupy, zvýšit počet výrobků, aby byly cenově i kvalitou konkurence schopní. Pouze s nižší mzdou zaměstnanců dlouho nevydrží. Pro nás ostatní, kteří součástkovou základnu používáme, bude výhodou, že na trh se dostanou pouze kvalitní výrobky, které obstojí v těžké konkurenci.


Jaké máte zájmy nebo koníčky mimo své práce?
Těch 50 let práce mě tolik vytížilo, že na nějaké významné koníčky již nezbyl čas. Vzpomínám, jak jsem vylepšoval motor na škodovce, jak jsem doplňoval další manometry, otáčkoměry pod palubní desku. Jak jsem vyráběl směšovací karburátor pro pohon motoru na směs líh-benzín. Teď už všechna vylepšení moderní auta obsahují a ani na ně nezbývá čas. Zabývat se moderní výpočtovou technikou a vším co k tomu patří (digitální fotografie, vypalování CD ...) už ani koníček není. Je to nutnost, když chcete vypracovat kvalitní projekt nebo energetický audit.


Máte nějaký osobní cíl, kterého byste chtěl v příštích letech dosáhnout?
V 75 letech, kterých letos v říjnu dosáhnu, těžko si mohu stanovit nějaký konkrétní cíl v příštích letech. Potřebuji, abych v příštích několika letech si uchoval takové zdraví, abych mohl vykonávat práci v oboru, která mě baví a působí mi pocit uspokojení.

 
 
Reklama