Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výsledky firmy FENIX Jeseník za rok 2012

Tržby největšího tuzemského výrobce elektrických topných systémů Fenix Jeseník překonaly i loni hranici miliardy korun.


Ing. Cyril Svozil
ředitel a majitel FENIX Group

Tržby celé skupiny FENIX Group za rok 2012 dosáhly výše 1 009 mil. Kč a proti výsledkům roku 2011 (1 129 mil. Kč) klesly o 10,7 %. Zisk celého holdingu byl 114 mil. Kč a ve srovnání s loňským rokem (119 mil. Kč) klesl o 4,4 %.

Pokles tržeb je výsledkem vývoje na 25 hlavních trzích holdingu. Z nich rostly prodeje pouze v devíti zemích, naopak v 16 státech prodej ve srovnání s rokem 2012 klesl. V TOP 25 je 16 zemí Evropské unie, 4 evropské státy, které nejsou členy EU, 4 z Asie a Oceánie a jeden ze severní Ameriky (Kanada). Největší odbytiště pro FENIX představuje Francie, Česká republika, Velká Británie, Rusko, Slovensko, Švédsko, Rakousko a Německo. Prodej vlastních výrobků vzrostl z 84,8 % v roce 2011 na 85% v roce 2012.

„Globálně se dobře dařilo našim sálavým panelům ECOSUN, naše očekávání naplnily i prodeje folii ECOFILM a sálavých panelů GR (sklo) a MR (mramor). Výraznější pokles jsme zaznamenali u topných kabelů a rohoží ECOFLOOR, které se na našich celkových výsledcích podílí 50%.“, konstatoval Cyril Svozil, ředitel a majitel FENIX Group.

Vývoj na trzích EU bude výrazně ovlivněn novou regulací EU v oblasti tzv. energetické účinnosti budov. „Dopady zatím nelze odhadnout, jedno je však jasné: doba, kdy jsme se pohybovali na relativně svobodném trhu, skončila. Nadále již o úspěchu v našem oboru na trzích členských zemí EU nebude rozhodovat zákazník, ale úřad a úředník!“, říká Cyril Svozil a dodává: „Východiskem je významné posílení prodejů na trzích mimo EU a vytvoření nové prodejní strategie v zemích EU. Naše španělská firma Ceilhit se soustředí kromě španělského a portugalského trhu na rozvoj jihoamerických trhů, britský Flexel pak na další průnik a posílení pozic na severoamerickém kontinentu. Prioritou bude zvyšování efektivity a flexibility. Trvale budeme vyhodnocovat situace na jednotlivých trzích a u jednotlivých zákazníků a rychle pak reagovat na nové situace a změny v chování i v prodeji.“

Počet pracovníků holdingu je 261 v pěti zemích, z toho v ČR pracuje 145.


Obchodní skupina Fenix se sídlem v Jeseníku vznikla v roce 1990, letos tak oslaví 23 let od svého založení. V čele obchodní skupiny Fenix se sídlem v Jeseníku stojí po celou dobu existence ing. Cyril Svozil, ředitel a spolumajitel holdingu Fenix. Hlavním předmětem činnosti je výroba a prodej elektrických topných systémů. Páteř výrobního programu skupiny tvoří podlahové a stropní topné fólie ECOFILM, topné kabely, rohože a systémy protiúrazové ochrany ECOFLOOR, sálavé topné panely ECOSUN (vč. mramorových panelů MR a skleněných panelů GR pro reprezentativní místnosti) a přímotopné elektrické konvektory ECOFLEX. Sortiment doplňují výrobky pro regulaci topných systémů, akumulační kamna a elektrické ohřívače vody. Za dobu své existence se firma Fenix stala nejen nejvýznamnějším tuzemským dodavatelem elektrických topných systémů, ale i výrazným exportérem s vývozem do 54 zemí světa. V Evropě dnes FENIX představuje jednoho z klíčových dodavatelů elektrických topných systémů.


FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...

 
 
Reklama