Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Řešení proti zamrzání okapů a svodů

Prudké změny počasí zvyšují riziko úrazů pádem sněhu ze střechy. Zejména na městských domech je řešením použití elektrických topných kabelů.

Elektrické topné kabely se používají zejména v případě:
  • zvýšeného rizika zamrzání okapových žlabů, svodů a dalších detailů střech,
  • rizika hromadění sněhu a ledu,
  • vzniku rampouchů (obzvláště na částech střech se sklonem do ulic a na vysokých budovách, jako jsou bytové domy)

Hromadění sněhu na střechách může způsobit prosakování tající vody do podkroví, neviditelné vzlínání vody do izolace a krovů, deformaci okapových žlabů, vznikající rampouchy jsou zase vysokým rizikem pro vznik úrazů kolemjdoucích.

Příklady míst, kde lze topné kabely využít:
  • okapové žlaby (půlkulaté, hranaté, zaatikové - plastové, pozinkové i měděné)
  • svody
  • střešní vpusti
  • gejgry
  • okraje střech (sedlových i plochých - plechové, měděné, taškové, lepenkové i čedičové)
  • úžlabí

Důvody pro vznik kritických situací jsou ovlivnitelné i neovlivnitelné. Jsou jimi např. špatná konstrukce střechy, tepelné úniky, dodatečné zateplení fasády domu a nedořešení tepelných mostů, přirozené teplotní výkyvy způsobené klimatickými poměry (den - slunce, noc - mráz) aj.

Topný systém do okapů zajišťuje trvalou průchodnost odtokových cest za každého počasí (sníh, mrznoucí déšť). Při použití se sněhovými zábranami rovněž dobře navržený systém zamezuje hromadění sněhu ve žlabech a jejich deformování.

Topný systém se skládá z topného kabelu, fixace topného kabelu a regulace. Regulace je doporučena podle velikosti aplikace a přání investora. Na výběr je z variant umístitelných na fasádu nebo do rozvaděče, sledujících pouze teplotu nebo teplotu a vlhkost až na 2 různých místech. Používáme topné kabely odporové i samoregulační - navrhujeme vždy s ohledem na konkrétní zakázku.

Vysoká životnost topných kabelů činí z této aplikace investici logičtější, než každoroční sundávání okapů před sezónou nebo každoroční zajišťování plošiny a pracovníků schazujících rampouchy z okapů. Elektrické topné kabely je možné instalovat do teploty -5°C.

Se správným technickým řešením i s montáží rádi poradíme. Technická podpora zdarma - telefonicky, e-mailem i osobně na stavbě.

Nové montážní firmy rádi zaškolíme, koncovým zákazníkům montáž zajistíme.


Zamrzlý okap bez topných kabelů

Okapy a úžlabí chráněné proti zamrzání topnými kabely


V-systém elektro
logo V-systém elektro

Technologie pro moderní a úsporné bydlení: od nabídky zdarma, návrhu, přes dodání a realizaci až po vyřízení PENB a dotace. Se spolehlivou technickou podporou po celé ČR a SR! Řízené větrání s rekuperací tepla, elektrické podlahové vytápění, fotovoltaická ...

 
 
Reklama