Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sezóna termovizního měření právě začíná

Spolu s chladným počasím přichází vhodné podmínky pro měření mikroklimatických podmínek v interiérech i pro kontrolu provedeného zateplení staveb.

ENVIC, o.s. provádí následující měření a odbornou činnost:
  • termovizní měření termokamerou – měření a zobrazení povrchové teploty a povrchové vlhkosti budov (exteriér i interiér)
  • měření teploty vzduchu, vlhkosti vzduchu a koncentrace oxidu uhličitého v domech, bytech a budovách
  • termovizní měření fotovoltaických elektráren, elektrických zařízení apod.
  • odborné zpracování naměřených dat a vypracování návrhů na řešení problémů (např. na snížení úniků tepla z domu, odstranění plísní apod.)
Na co lze měření využít?
  • kontrola kvality provedení tepelné izolace novostavby i staršího domu
  • kontrola kvality provedení nízkoenergetických a pasivních domů
  • zjištění konkrétních míst úniků tepla z domu
  • měření povrchové vlhkosti stěn v interiéru a zjištění nebezpečí výskytu plísní
  • zjištění poruch fotovoltaických panelů na fotovoltaických elektrárnách
  • zjištění poruch elektrických zařízení
  • zjištění kvality vnitřního protředí (vlhkost vzduchu a koncentrace oxidu uhličitého) a kvality větrání v obytných i kancelářských budovách

Chladné období roku má řada lidí spojeno s tepelnou nepohodou v bytech, vysokými náklady na vytápění, rosením oken nebo vznikem plísní. Toto období je ale i ideální ke zjištění příčin těchto problémů! Pokud je dům nedostatečně tepelně izolován (starší zástavba) nebo je teplená izolace provedena nekvalitně (v případě starších staveb i novostaveb) dochází ke zvýšeným únikům tepla z domu. Dochází tak nejen ke ztrátám tepla a neúměrně vysokým nákladům na vytápění, ale i ke snížení vnitřní teploty stěn. To má za následek řadu negativních projevů – poruchy konstrukce, vlhnutí zdí, tvorba plísní a neostatečná tepelná pohoda. Pokud se k tomuto problému přidá nedostatečné větrání nebo nefunkční větrací systém, mohou být problémy s vlhkostí a plísněmi obrovské.


Snímek dolního koutu u podlahy domu s nezatepleným soklem a nekvalitně provedenou tepelnou izolací stěn.
Modré a fialové jsou nejnižší teploty, oranžové nejvyšší.
Fotografie je z interiéru, proto zde nejnižší teploty znamenají nejvyšší úniky tepla a naopak.
Termokamera nalezla nejproblematičtější místo s nejnižší teplotou (zelený křížek). Nejchladnější bod má teplotu 11°C (při teplotě vnitřního vzduchu 20°C) a je tedy zřejmé, že se jedná o výrazný problém v provedení tepelné izolace a že zde je velmi vysoké riziko tvorby plísní.

Měření, které provádíme, umožňuje uvedené problémy diagnostikovat, zjistit jejich příčiny a navrhnout opatření pro řešení těchto problémů. Termokamera, kterou používáme, umožňuje zobrazit též rozložení povrchové vlhkosti stěn v interiéru!

Je možné si objednat samostatné měření, měření s vyhodnocením a komentářem k jednotlivým naměřeným datům, a nebo měření s vyhodnocením a návrhy na řešení problémů.
Měření s termokamerou se neomezují jen na diagnostiku budov, ale i na diagnostiku fotovoltaických systémů, elektrických zařízení a rozvodů apod.

Pokud potřebujete poradenství (které je zdarma) nebo provést měření (termovizní měření, měření teploty, vlhkosti a koncentrace CO2) ve staré budově, novostavbě, pasivním domě a podobně obraťte se s požadavkem na naše environmentální informační centrum ENVIC Plzeň.

Potřebné podmínky pro měření v obytných budovách
  • Venkovní teplota by měla být nižší než 5 °C, bez slunečního záření. V případě jiných atmosférických podmínek bude individuálně dohodnuto řešení, nebo jiný termín měření.
  • Podmínky užívání interiéru (teplota, intenzita větrání, vaření, sušení prádla atd.) před a v průběhu měření musí být zachovány jako při běžném provozu domácnosti.
  • V případě termovizního měření odstranit veškeré předměty, které by měření bránily (např. květiny na okenních parapetech, nábytek před měřenými stěnami). Žaluzie, záclony a závěsy před okny odstranit (roztáhnout) alespoň 6 hodin před začátkem měření.
 
 
Reklama