Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Slepičí život v luxusu

Mobilní kurníky představují efektivní způsob, jak umožnit slepicím pobyt v přirozeném prostředí a zároveň snížit riziko vzniku infekcí. Celý kurník však není jen pouhá mobilní jednotka na kolech, ale moderní a značně automatizovaný příbytek.

Podíváte-li se doma do lednice, ve výběru potravin narazíte téměř jistě i na pravý poklad. S největší pravděpodobností bude v kartonovém či plastovém obalu, bude mít světle hnědou až bílou barvu a tvar ovoidu. Navzdory ceně ve výši zhruba tří korun za kus je však vejce doslova surovinou k nezaplacení. Nejenže umožňuje přípravu celé řady chutných pokrmů, ale i samo o sobě představuje z nutričního hlediska velmi cennou surovinu.

Bílek obsahuje značné množství bílkovin s velkým zastoupením esenciálních aminokyselin (tedy těch, které lidské tělo neumí vyrobit a potřebuje je přijímat ve stravě) a minimálním podílem tuku. Ve žloutku je kromě bílkovin a tuku přítomna řada vitamínů (zejména vitaminy A, D a některé ze skupiny B) a biogenních prvků – od železa, přes selen, až po síru. Vše je uloženo ve skořápce, kterou slepice dokáží bez nadsázky perfektně recyklovat. Nejobdivuhodnější je ale na celé věci fakt, že některé slepice umějí tento zázrak vyrábět neuvěřitelným tempem jednoho vejce denně. A jelikož jsou si vývojáři společnosti Siemens údělu nosnic dobře vědomi, představili nový kontrolní systém pro mobilní kurníky, který zvyšuje pohodlí slepic a má pozitivní vliv na jejich zdravotní stav.

Pohodlí a bezpečnost především

Mobilní kurníky představují efektivní způsob, jak umožnit slepicím pobyt v přirozeném prostředí a zároveň snížit riziko vzniku infekcí.
Při delším pobytu hejna slepic na jednom místě se totiž v nahromaděném trusu začnou množit mikrobi, kteří mohou být příčinou různých onemocnění. Mobilní kurníky se proto každý týden stěhují, a slepice tak jsou zdravější a snášejí větší množství vajec (v průměru přes 90 vajec za 100 dní na jednu slepici).

Podobných slepičích příbytků zatím funguje 180 a vývojáři pracují i na verzi umožňující chov kuřat.

Celý kurník však není jen pouhá mobilní jednotka na kolech, ale moderní a značně automatizovaný příbytek. Vývojáři do něj nainstalovali průmyslový kontrolní systém, který se běžně používá například v solárních elektrárnách, při kontrole motorů nebo při správě inteligentních budov.
V mobilních kurnících však systém dbá na pohodlí a bezpečnost slepic. Ráno otvírá dvířka a pouští slepice ven, na noc je zase zavírá. Přitom se řídí astronomickými daty východu a západu slunce, a slepice jsou tak vypouštěny v optimální dobu během celého roku. Ve větších kurnících schopných pojmout až 1200 slepic je automatizováno i dávkování potravy a odvážení trusu pomocí dopravníkových pásů. Energii pro pohon všech součástí kurníku obstarávají solární panely umístěné na střeše.


Dobrou pověst vajec kazí obavy z vysokého krevního cholesterolu. Průměrné vejce nicméně obsahuje s ohledem na velikost 150 až 200 mg cholesterolu, zatímco lidské tělo ho potřebuje výrazně více a samo si denně vyrábí přibližně jeden gram. Než vejce samotné tak má na zdraví větší dopad spíše způsob jeho přípravy.

Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...