Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cena Siemens v novém: letos budou oceněni nejen studenti, ale i pedagogové a mladí vědci

Český Siemens vyhlásil patnáctý ročník soutěže Cena Siemens o nejlepší diplomové a doktorské práce studentů ekonomických a technických škol.

Letos poprvé budou vedle studentů oceněni také jejich pedagogové a ve zcela nových kategoriích budou se svými pracemi soutěžit i mladí vědečtí pracovníci do 40 let věku. Tradiční soutěž talentovaných technických mozků se koná ve spolupráci s předními českými univerzitami a Akademií věd ČR pod záštitou ministra školství, mládeže a tělovýchovy a ministra průmyslu a obchodu. Vítězové si mezi sebou rozdělí odměny ve výši jednoho milionu Kč. Uzávěrka soutěže je 31. října 2012.

Nejen studenti, ale i pedagogové a vědečtí pracovníci technických a přírodovědných vysokých škol a pracovišť Akademie věd ČR – ti všichni se mohou přihlásit do letošního, již patnáctého, ročníku soutěže Cena Siemens na podporu technických oborů. V letošním roce došlo k jejímu rozšíření o nové kategorie otevírající příležitost k ocenění výsledků práce mladých vědeckých pracovníků s nejlepšími výsledky v oblasti základního výzkumu a v oblasti inovací. V případě vítězných diplomových a dizertačních prací bude nově oceněn nejen student, ale také vedoucí pedagog. Současně bude také oceněn nejlepší pedagog za přínos oboru, výchovu mladé generace či nové učební metody.

„Vítězné práce jsou tradičně na velmi dobré úrovni a často jsou součástí širší badatelské činnosti. Oceněním pedagogů, kteří vítězné studenty při zpracování prací vedli, chceme přispět ke zvýšení prestiže učitelského povolání a poukázat na mnohdy velmi dobrou pedagogickou spolupráci mezi univerzitami a Akademií věd ČR,“ komentuje zavedení nových kategorií Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice, a dodává: „Konkurenceschopnost České republiky je zásadním způsobem závislá na kvalitním základním výzkumu a inovacích. Jedno bez druhého nemůže dlouhodobě existovat – vždyť základní výzkum je konverze peněz do poznání, inovace jsou pak konverzí poznání do peněz. Proto chceme svou podporou přispět také ke zviditelnění mladých vědců, kteří v těchto dvou oblastech dosáhli mimořádných výsledků.“

V letošním roce bude Cena Siemens udělena v následujících kategoriích:
  • Nejvýznamnější výsledek základního výzkumu – garantem je předseda AV ČR
  • Nejvýznamnější výsledek vývoje/inovace – garantem je rektor ČVUT
  • Nejlepší pedagogický pracovník – garantem je předseda České konference rektorů
  • Nejlepší diplomová nebo doktorská práce – garantem je CEO Siemens ČR
  • Nejlepší diplomová nebo doktorská práce vzniklá ve spolupráci se Siemens – garantem je CEO Siemens ČR

Podmínky a přihlášky jsou k dispozici na adrese www.siemens.cz/cenasiemens, uzávěrka soutěže je 31. října 2012. Vítězné práce vyberou jednotlivé poroty složené z prorektorů pro vědu a výzkum českých technických univerzit, zástupců Akademie věd ČR, České konference rektorů a společnosti Siemens. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 3. prosince tohoto roku v pražské Betlémské kapli. Záštitu nad celou soutěží převzal ministr školství, mládeže a tělovýchovy, pan Petr Fiala, a také ministr průmyslu a obchodu, pan Martin Kuba.

V dosavadních čtrnácti ročnících byly ceny s plaketou vynálezce Wernera von Siemens uděleny 183 studentům. Ve formě stipendií a finančních odměn Siemens podpořil mladé talenty celkovou částkou dosahující téměř pět milionů korun.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama