Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inteligentně řešené vytápění

Dosažení nedosažitelného slibují výrobci kondenzačních kotlů THR francouzské společnosti GEMINOX s.a. a nelžou. Přednostmi výrobce, jehož filosofií je produkce pouze dokonalých výrobků bez sebemenších kompromisů, je specializace, více než třicetiletý vývoj a výroba od samého počátku zaměřená pouze na ta nejdokonalejší známá řešení.

To vše dohromady přivedlo výrobky na excelentní technickou úroveň. Ucelený program, ve kterém tvoří kondenzační kotle vrchol nabídky, pokrývá výkonové rozmezí 2,5-400 kW, které spolehlivě uspokojí jak potřeby obyvatel rodinných domů, tak i majitele penzionů a jiných objektů střední velikosti.

Nejnovější řada kondenzačních kotlů s označením THR (trés haut rendement - velmi vysoká účinnost) s unikátním řešením technických parametrů zaručuje 4 stupně úspor paliva. První stupeň spočívá v kondenzaci, při které je zužitkována i ta část tepla, která u konvenčních kotlů uniká do komína.

Druhým stupněm je optimalizace procesu spalování. Patentovaný kruhový hořák s předsměšováním paliva (zemního plynu nebo propanu) se vzduchem zajišťuje vysokou účinnost spalování s minimálním obsahem škodlivin.

Třetím stupněm, šetřícím Vaše peníze, je lineární modulace řízená počítačovou jednotkou s rozsahem 20-100% výkonu kotle. Není žádným tajemstvím, že po 2/3 topné sezóny je plně postačujících 20-50 % nominálního výkonu kotle a všechny konvenční spotřebiče, u kterých nelze snížit výkon na tyto hodnoty při zachování stejně vysoké účinnosti se tedy stávají na 2/3 topné sezóny více či méně neekonomickými. Jednou z nejsilnějších deviz kotlů THR je schopnost pracovat s maximální účinností i během tzv. přechodných období, tj. tehdy, když se venkovní teploty pohybují okolo 0°C.

Obr. 1
Obr. 1 - Kotel THR5-25s

Čtvrtým stupněm zajišťujícím ekonomiku provozu je ekvitermní regulace integrovaná v počítačové jednotce. Výsledkem jsou až 35% úspory paliva kotlů THR oproti klasickým.

Použití počítačové jednotky výrazně zlepšuje uživatelský komfort a přispívá k zjednodušení instalace, servisních prací a obsluhy. Po spuštění kotle elektronická jednotka sama upraví jeho funkce v závislosti na velikosti a druhu systému (podlahový, klasický) a tepelné bilanci objektu. Funkce spotřebiče a případné závady jsou srozumitelně indikovány na informačním displeji.

Z dalších funkcí stojí za zmínku zejména vlastní servisní funkce (občasné protáčení čerpadla mimo topnou sezónu, automatické týdenní zvyšování teploty vody v zásobníku teplé vody ničící možné bakterie Legionelly, protizámrazové funkce) a možnost ovládání spotřebiče po telefonu.

Kotle mohou být po doplnění kompatibilních regulačních modulů provozovány na více topných okruzích (např. kombinace klasického a podlahového topení s vytápěním bazénu) a umožňují tak optimalizaci vytápění objektu. Kotle jsou dodávány ve výkonech 0,9-9,9 kW, 2,5-14,9 kW, 4,8-23,2 kW a 9,5-47 kW a lze je doplnit o zásobníky teplé vody o objemu 100-300 l vyrobené z nerezové oceli. Kotle lze dle potřeby spojovat do kompatibilních kaskád a dosáhnout tak vyššího požadovaného výkonu. Všechny kondenzační kotle umožňují odvod spalin komínem nebo přes zeď (turbo).

Unikátní životnost kotlů zajišťuje minimalizace počtu spínacích cyklů, použití nerezové oceli na všechny hlavní části (hořák, výměník, zachycovač kondenzátu) a kvalita výroby dle ISO 9002.

Technická úroveň kondenzačních kotlů THR byla oceněna na výstavách Pragotherm a Aqua-therm, šetrnost k životnímu prostředí pak přiznáním ochranné známky "Ekologicky šetrný výrobek". Díky vynikajícím technickým parametrům vyrábí společnost GEMINOX kotle THR pro další významné výrobce - např. švýcarský Elcotherm a rakouský Olymp. Kondenzační kotle Geminox THR jsou exportovány do 16 států světa a patří jim první místo na trhu kondenzačních kotlů ve Švýcarsku, Dánsku a USA.