Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kompresory Siemens pro největší propylenovou továrnu na světě

Polypropylen má všestranné použití. Největší poptávka po polypropylenu je v Asii a zejména v Číně. Siemens dodává pro největší výrobu polypropylenu v Číně kompresory s vysokou efektivitou a šetrné vůči životnímu prostředí.

Jistě jste si už někdy všimli, že na plastových kelímcích, např. od jogurtů, bývají vyražená dvě malá písmenka PP. Stejné označení můžete najít i na lístku od mikiny, koberci, izolaci kabelů a na řadě dalších výrobků. Co ale vůbec zkratka znamená? Označuje chemickou sloučeninu polypropylen. Jejím základním kamenem je jednoduchá molekula propylenu, tvořená pouze ze tří atomů uhlíku a šesti atomů vodíku. Spojením jednotlivých molekul propylenu do řetězců pak vzniká všem dobře známý plast polypropylen, do něhož se oblékáme, ze kterého jíme a v němž třeba i spíme.

Všestrannému využití odpovídá i objem produkce polypropylenu. V roce 2007 bylo na světě vyrobeno více než 45 milionů tun polypropylenu. Největší poptávka je v Asii a zejména v Číně, kde se na situaci rozhodli zareagovat postavením největší propylenové továrny na světě s roční kapacitou produkce 600.000 tun. Výroba polypropylenu však není zdaleka tak snadná, jak by se podle chemického složení mohlo zdát.

V současné době se většina propylenu vyrábí souběžně s etylenem v rafineriích při krakování ropy (proces, při němž se dlouhé uhlovodíkové řetězce tepelně štěpí na kratší). Poptávka po propylenu však roste rychleji, než po etylenu, začíná se tedy přistupovat k jinému, oddělenému způsobu výroby. Při něm se jako zdrojová surovina nepoužívá ropa, ale zemní plyn, respektive propan. Ten je, podobně jako propylen, tvořen také pouze uhlíkem a vodíkem. V jedné molekule má tři atomy uhlíku a osm atomů vodíku. Jak již bylo zmíněno, propylen má v molekule sice také tři atomy uhlíku, vodíků ale jen šest. K tomu, abychom z propanu získali propylen, mu tedy musíme dva vodíky odebrat. Procesu se říká dehydrogenace a v továrně probíhá zahříváním propanu, z něhož se díky katalyzátorům odštěpují vodíky. Jelikož se přitom spotřebovává teplo, musí se katalyzátory neustále ohřívat vzduchem z kompresorů.

Kompresor Siemens pro výrobu polypropylenu
Kompresor Siemens pro výrobu polypropylenu

Do čínské továrny tyto kompresory dodává společnost Siemens. Vzhledem k tomu, že jde o největší propylenovou továrnu na světě, jedná se také o mimořádné kompresory. Aby pokryly nároky na výrobu, dokážou během jedné hodiny stlačit na tlak 2,4 baru 700.000 metrů krychlových vzduchu. Pro názornou představu, stejný objem má krychle o hraně 88 metrů. Jde o nejvýkonnější kompresory svého druhu na světě a v továrně budou nasazeny hned dva. O jejich pohon se starají plynové turbíny, které mohou pracovat jak na propan, tak na zemní plyn. Hlavní výhodou tohoto systému je, kromě výkonnosti, zejména vysoká efektivita a šetrnost vůči životnímu prostředí. Továrna na výrobu polypropylenu bude uvedena do provozu v roce 2013.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama