Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová bloková chladící jednotka

Nová chladicí jednotka AQUASTREAM 2® (obr. 1) byla vyvinuta na základě četných průzkumů a studií v mnoha zemích Evropy. Po jejich zanalyzování bylo zřejmé, že při hodnocení vodních chladičů kladou zákazníci hlavní důraz na jednoduchost instalace, nízkou hlučnost, vysokou účinnost, spolehlivost a jednoduchou údržbu. Revoluční koncepci jednotek Aquastream 2® je možno chápat jako reakci firmy Trane na výše uvedené požadavky.

Obr. 1
Obr.1 - Nová chladicí jednotka Aquastream 2

Pro jednoduchou instalaci jsme jednotku Aquastream 2® vybavili hydraulickým modulem se všemi potřebnými komponenty, tudíž zbývá pouze připojit rozvody vody a silové napájení. Integrovaný transformátor zabezbečí potřebné napětí i pro regulaci jednotky. Z hydraulického hlediska je jednotka vybavena všemi náležitostmi: čerpadlo (jednoduché nebo zdvojené dle přání zákazníka), expanzní nádoba, armatury (uzavírací, regulační vypouštěcí a odvzdušňovací ventily), manometr, pojistný ventil a samozřejmě lehce čistitelný filtr (obr.2).

Další nedílnou a jednou z nejdůležitějších bezpečnostních součástí blokových chladicích jednotek je průtokový spínač, který hlídá průtok vody jednotkou a tím chrání jednotku před eventuelním zamrznutím jednotky v případě, že přes ni neproudí dostatečné množství vody. Existuje několik různých funkčních principů a konstrukcí. Nejběžnější spínač je jazýčkový, který ovšem není nejspolehlivější, jelikož se jedná o mechanický spínač, a tudíž s přibývajícím časem roste pravděpodobnost poruchy. Řada výrobců používá diferenciální tlakový spínač, který funguje na principu rozdílu tlaku před a za výparníkem. Tento spínač bohužel nereaguje přímo na průtok vody, ale na tlakovou ztrátu, která hlavně u deskových výparníků rychle roste s jeho i malým znečištěním, a tudíž i když průtok vody reálně klesá, tlaková ztráta zůstává stále vysoká a proto může dojít k jeho zamrznutí a následnému prasknutí. Dalším citlivým místem, kde dochází k potenciálnímu zamrznutí jsou kapiláry, které přenášejí tlaky před a za výparníkem ke spínači. Nejspolehlivější a nejnovější typ průtokového spínače je elektronický spínač. Jeho funkce spočívá v tom, že měří teplotu před a za topným tělískem ve směru průtoku vody a dle rozdílu těchto teplot pak jednoduše a spolehlivě identifikuje průtok vody v potrubí. Tento spínač je velmi spolehlivý a není náchylný k jakýmkoliv poruchám. Právě pro jeho vysokou spolehlivost si tento druh průtokového spínače zvolila firma TRANE pro novou jednotku Aquastream 2®.

Obr. 2
Obr.2 - Jednotka Aquastream 2 je vybavena hydraulickým modulem s potřebnými komponenty

Při návrhu jednotek firma TRANE pamatovala i na instalace, které vyžadují přídavnou akumulační nádrž, např. okruhy s malým objemem vody, instalace s požadavkem stabilní teploty výstupní vody (technologické chlazení). Pro tyto případy lze jednotku z výroby vybavit přídavnou akumulační nádrží, která je perfektně zakomponována do konstrukce jednotky, respektive leží pod jednotkou. Toto umístění nevyžaduje žádný další prostor kolem jednotky ani specifickou místnost. Nádrž je tepelně izolována a vyhřívána odporovým drátem, který chrání vodu v nádrži do teplot okolí až -18°C! Izolace je z vnější strany chráněna kovovým plechem proti mechanickému poškození (např. tradiční problém s ptactvem). Nádrž je nainstalovaná na přívodu do distribuční části sítě, což umožňuje dodržet velmi stabilní teplotu na výstupu z jednotky. Tato konfigurace umožňuje v budoucnu do nádrže nainstalovat tepelné elektrické ohřívače, které mohou dohřívat vodu v zimním období, kdy jednotka výkonově nestačí pokrýt tepelné ztráty objektu (jednotka s reverzním chodem typ CXAN).

Mikroprocesorová PI regulace s širokými možnostmi napojení na MaR výrazně zvyšuje uživatelský komfort. Standardní provedení umožňuje týdenní programování jednotky včetně čtyř různých, libovolně nastavitelných denních časových pásem pro nastavení požadované teploty. Takto lze například velmi jednoduše jednotku využít pro akumulaci chladu do ledu, kdy jednotka přes noc vyrábí ledovou vodu, a tak ukládá chladicí energii pro použití ve dne. Regulace jednotky poskytuje uživateli informace o poruchových stavech, umožňuje ji dálkově spínat a vypínat a měnit požadovanou hodnotu teploty vody. Pokud je potřeba detailně sledovat provozní stav jednotky, lze ji napojit na jakýkoliv nadřazený regulační systém protokolem LonTalk přes jednoduchou komunikační kartu.

Aby jednotka splňovala náročné provozní požadavky různých trhů, vyrábí firma TRANE tuto jednotku ve třech provedení s ohledem na provoz v nízkých teplotách okolí a dále ve dvou různých provedeních s ohledem na hlučnost. Právě toto kritérium bylo stěžejní při navrhování jednotky Aquastream 2®. Všechny mechanické i elektronické součásti byly voleny tak, aby generovali co nejméně hluku. Tvar, hmotnost a tuhost chladivového potrubí byly navrženy na špičkových modelovacích programech tak, aby vydávaly co nejméně vibrací. Díky této metodice projektování jednotky se podařilo snížit hladinu akustického výkonu jednotek o 10 dB(A) oproti jednotkám, které se vyráběly od roku 1998. Tuto hladinu hluku zajišťují standardně montované ventilátory s 690 otáčkami za minutu u menších jednotek a 915 otáčkami za minutu u větších jednotek. Firma TRANE vyrábí také jednotky v provedení "Super Quiet", které mají ještě o 5 dB(A) nižší akustický výkon než standardní jednotky. Je to dosaženo především tiššími ventilátory z plastu se speciálním tvarem a nízkými otáčkami (520 ot/min u menších a 750 ot/min u větších jednotek) a zakrytím všech kompresorů do akusticky izolovaného opláštění. Tím se podařilo snížit hladinu akustického tlaku na 48 dB(A) v 10ti metrech!! (platí pro jednotku CGAN 250 ve volném prostoru).

Pro provoz v různých zeměpisných šířkách a v různých nadmořských výškách, kde se teploty v zimě pohybují od nuly do mínusových teplot, lze jednotku dodat ve třech různých provedeních: Standardní jednotka pracuje do + 10°C. Pro provoz do -10°C je nutno jednotku vybavit příslušenstvím pro nízké teploty okolí a pro provoz do -18°C firma TRANE vyvinula příslušenství pro extra nízké teploty okolí. V těchto případech, kdy se předpokládá, že jednotka bude pracovat při teplotách pod bodem mrazu, je jednotka vybavena ohřívačem výparníku, popřípadě hydraulického modulu a přídavné akumulační nádrže, který účinně a spolehlivě chrání jednotku před zamrznutím až do již zmiňovaných -18°C. Kromě chladicích jednotek Auastream 2® firma Trane nabízí kompletní řadu vodou chlazených koncových zařízení pro zabudování do libovolného typu instalace (obr. 3).

Obr. 3
Obr.3 - Komfortní vodou chlazené systémy TRANE

Věříme, že naše nové chladicí jednotky v plné míře uspokojí požadavky Vás, našich zákazníků. Stroje do ca. 225 kW tvoří pravděpodobně největší segment trhu v ČR a počet již dodaných jednotek od zavedení do výroby potvrzuje správnost provedení konstrukčního řešení a tohoto směru technického vývoje. V případě Vašeho zájmu jsme připraveni Vám poskytnout další rozšiřující informace v kanceláři firmy Trane.

 
 
Reklama