Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ARKOS FORUM 2012- projekty v souladu s principy udržitelného rozvoje.

Přednáška Philippa Madeca, urbanisty a architekta ceněného nejen ve své domovské Francii, ale i zahraničí, ukázala široké portfolio projektů, které se zabývaly udržitelnou renovací. Architekti z celé Evropy představili své projekty.


Návštěvníci měli možnost vidět projekty realizované po celém světě a seznámit se s filosofií čerstvého držitele prestižní ceny GLOBAL AWARD FOR SUSTAINABLE ARCHITECTURE udělované nadací LOCUS Foundation za přínos v oblasti udržitelné architektury.

Na otázku, jak si stojí Praha z pohledu udržitelného rozvoje a jaké kroky by měla podniknout, aby získala status moderní vyspělé metropole, Philippe Madec odpověděl: „Skutečně doufám, že přeskočíte tzv. moderní období a město půjde přímo cestou udržitelného rozvoje. To znamená, že bude angažovaně zapojeno do každodenního života svých obyvatel se zájmem o jejich budoucnost i budoucnost celé naší planety. Bude se zajímat o rovnováhu a ekologii, kulturní diverzitu a biodiverzitu a sociální cíle si bude klást v jedné rovině s cíli ekonomickými.“


Architekt a urbanista Philippe Madec na přednášce v Praze

Také Studijní den ARKOS FORA přinesl pestrou paletu nejrůznějších projektů v oblasti udržitelných renovací. Od přeměny staré továrny na mýdlo v moderní sociální bydlení se zelení a 3D parkem v Bruselu, přes vybudování nového rezidenčního projektu se zahradou z původní nemocnice ze 17. století v samém centru Paříže, až po globální udržitelný projekt jedné celé aglomerace v nizozemském městě Breda. Přesto, že je ekologické hledisko a úspora energií velmi důležitou součástí principů udržitelného rozvoje, všichni odborníci na ARKOS FORU se shodli na tom, že udržitelná architektura je zejména o lidech a pro lidi a obnova bydlení založená na těchto principech by měla být především splněním snů o lepším životě.

„Druhý ročník ARKOS FORA jsme věnovali udržitelným renovacím právě proto, že jsme si vědomi toho, jak důležité je zlepšovat kvalitu života v různých koutech naší planety,“ říká Didier Montagné, ředitel ARKOS FORA, a dodává, „viděli jsme zde nejen přeměny celých čtvrtí lidí žijících v žalostných podmínkách, jako třeba jeden z projektů nadace LOCUS Foundation, ale i zcela opomíjené části moderních evropských měst, které doposud stály na okraji veřejného zájmu. Jsme rádi, že se nám do Prahy podařilo přivézt takové projekty a takové architekty, kteří českému publiku ukázali, jak málo často stačí k tomu, aby bylo dosaženo udržitelného rozvoje ve stávající výstavbě, a jak mnoho to může přinést obyvatelům takových renovovaných míst.“

Úspěšného neziskového projektu ARKOS FORUM se letos zúčastnilo přes 600 návštěvníků z řad odborné i laické veřejnosti.

Do 10. června 2012 pokračuje výstava ARKOS FORA „Ekologické bydlení. Jakou architekturu pro udržitelná města?“, která je k vidění v paláci Křižík na Radlické ulici číslo 2. Vstup na výstavu je zdarma.

 
 
Reklama