Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fórum průmyslu a vysokých škol ocenilo nejlepší diplomové a doktorské práce

Fórum průmyslu a vysokých škol a společnost Siemens ocenily nejlepší diplomové a doktorské práce studentů ekonomických a technických škol.

Ceny Siemens byly již po čtrnácté předány na slavnostním koncertu, který se uskutečnil v pražské Betlémské kapli. Soutěž se koná pod záštitou ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a ministerstva průmyslu a obchodu. Sedm nejlepších studentů si mezi sebe rozdělilo odměny ve výši 120 000 Kč.

Vítězné práce vybírá porota složená z prorektorů pro vědu a výzkum českých technických univerzit a zástupců společnosti Siemens. Pro přihlášení do soutěže je nutné splnit přísná kvalitativní kritéria. V letošním roce porota vybírala z více než stovky vysoce kvalitních prací přihlášených ze všech významných technických univerzit.

Ceny za nejlepší diplomové práce byly uděleny:

  • Ing. Milan Korda, České vysoké učení technické v Praze - Stochastic Model Predictive Control
  • Ing. Lukáš Pilný, Vysoké učení technické v Brně - Vysokorychlostní vrtání plechů z hliníkových slitin
  • Mgr. Jan Zeman, Univerzita Karlova v Praze - Biologické účinky rázových vln generovaných mnohokanálovým výbojem

Ceny za nejlepší doktorské práce byly uděleny:

  • Dr. Ing. Jindřich Koubek, Ph.D. , Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Univerzita Paris-Est - Rovibrational study of DNO3 v5 band and collisional effect studies of CH3F microwave spectra with and without Stark effect
  • Ing. Jaroslav Siegl, Ph.D., Západočeská univerzita v Plzni - Modelling of bodies contact
  • Ing. Walter Schrott, Ph.D., Vysoká škola chemicko-technologická v Praze - Development of plastic microfluidic devices for detection of biological markers

Cena za práce, které nalezly uplatnění v průmyslovém podniku skupiny Siemens:

  • Ing. Jaroslav Tichý, Univerzita Pardubice - Využití fotovoltaických článků k přímému napájení železničních vozidel

Ceny Siemens s plaketou vynálezce Wernera von Siemens byly letos uděleny již po čtrnácté. V dosavadních ročnících bylo oceněno 183 studentů. Ve formě stipendií a finančních odměn Siemens podpořil mladé talenty celkovou částkou dosahující téměř pět milionů korun. Cena Siemens je jediným projektem svého druhu, který oceňuje mladé vědecké talenty nezávisle na škole, tématu či spolupráci s firemním sektorem (v případě obecných témat). Na soutěži spolupracují nejvýznamnějšími technické univerzity v České republice. Vítězné práce vybírá porota složená výhradně z prorektorů pro vědu a výzkum technických univerzit, jejím předsedou je doc. Vojtěch Petráček z ČVUT v Praze. Porota letos hodnotila více než stovku prací, které již prošly předvýběrem na jednotlivých univerzitách.



Jaroslav Tichý (uprostřed) převzal ocenění za nejlepší práci, která našla konkrétní uplatnění v průmyslovém podniku Siemens, od Eduarda Palíška, generálního ředitele Siemens Česká republika, a Martina Tlapy, náměstka ministra průmyslu a obchodu.

Zleva: Doc. Vojtěch Petráček z ČVUT a předseda hodnotící komise, Eduard Palíšek, generální ředitel Siemens ČR, a Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu (zcela vpravo) s autory nejlepších doktorských prací - Jindřichem Koubkem, Jaroslavem Sieglem a Walterem Schrottem.

Zleva: Doc. Vojtěch Petráček z ČVUT a předseda hodnotící komise, Eduard Palíšek, generální ředitel Siemens ČR, a Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu (druhý zprava) s autory nejlepších diplomových prací - Milanem Kordou, Lukášem Pilným a Janem Zemanem.

Fórum průmyslu a vysokých škol ČR, které bylo založeno v roce 1996, sdružuje největší průmyslové podniky v České republice, technické univerzity a průmyslové svazy. Cílem této instituce je intenzívní výměna zkušeností mezi teorií a praxí, která má kromě jiného v dlouhodobější perspektivě ovlivnit zaměření jednotlivých studijních oborů podle potřeb praxe. Současnými členy Fóra průmyslu a vysokých škol ČR jsou: Siemens s.r.o., Škoda, automobilová a.s., České vysoké učení technické v Praze, Technická univerzita v Liberci, Univerzita Pardubice, Univerzita Tomáš Bati ve Zlíně, Vysoká škola báňská - TU Ostrava, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Vysoké učení technické v Brně, Západočeská univerzita v Plzni a za průmyslové svazy Svaz průmysl u dopravy, Českomoravská elektrotechnická asociace, Český svaz zaměstnavatelů v energetice, Sdružení automobilového průmyslu, Svaz chemického průmyslu a Svaz podnikatelů ve stavebnictví.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama