Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pasivní bydlení pro seniory

Pasivní dům se zelenými střechami, využitím dešťové vody pro splachování WC, solárními kolektory, kotlem na pelety a spňují směrnici pro budovy s téměř nulovou spotřebou energie bude v Modřicích.

Již od roku 1999 se snaží v Modřicích postavit dům pro seniory. Nyní je rozhodnuto. V Modřicích bude stát bydlení pro soběstačné seniory.

„Snažili jsme se udržet výši nájmu na přijatelné úrovni, to je také jeden z důvodů, proč jsem se rozhodli pro výstavbu pasivního domu. Pasivní domy jsou náročnější na výstavbu, ale provozní náklady jsou nižší. Dalším důvodem pro stavbu pasivního domu je i směrnice evropské unie, podle které by se měly od roku 2020 všechny stavby stavět s téměř nulovou spotřebou energie. Požadavky uvedené směrnice stavba splňujme již dnes,“; řekla místostarostka Modřic Hana Chybíková pro Moravské hospodářství o připravované stavbě.

Projekt pasivního domu připravili architekti Josef Smola a Aleš Brotánek, kteří již mají s těmito stavbami zkušenosti. Dům bude stát ve vnitrobloku zahrad, v blízkosti základní školy. Celý objekt je bezbariérový, sestaven ze vstupní budovy a dvou propojených pavlačových domů. V přízemí je prostor pro návštěvy a služby, hala s recepcí, toalety a víceúčelový sál s přednostním využitím jako jídelna. V podkroví jsou kanceláře provozu, prádelna, sušárna a sklady nábytku. V obou domech je 41 malometrážních bytů. Každý byt má nevytápěné zádveří s komorou, předsíň, koupelnu s WC a terasu nebo balkon.
Objekt má solární panely pro ohřev teplé vody a kotle na peletky a akumulací. Pro větrání jsou v jednotlivých objektech využity jednotky s rekuperací. Každý byt má ještě možnost samostatného vytápění. Objekt má zelené střechy a nádrže na dešťovou vodu, která je využívána pro splachování WC, přepad z nádrže je veden do venkovního jezírka.

Rozpočtová cena je 95 mil.Kč, radnice očekává vysoutěženou cenu cca 80-85 mil. Město využije rozpočtovou rezervu 20 mil. , každým rokem může z rozpočtu uvolnit 10 mil. a 40 mil. bude úvěr. Na solární kolektory, kotel na peletkyi pasivní bydlení žádala radnice o dotaci z programu Zelená úsporám. Byla vyzvána k doplnění žádosti a na rzhodnutí se zatím čeká. Dotace by mohla být 8 mil. Kč.

 
 
Reklama