Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Anglii pálí sloní trávu v kotli z Trutnova

Výrobce kotlů na biomasu, akciová společnost Step Trutnov, dodala kotel na spalování rostliny Miscanthus do anglické farmy v Bockletonu.

Tamní farma jím nahradila nefungující skandinávskou technologii. Firma Step Trutnov se dlouhodobě zabývá spalováním biomasy, je držitelem několika užitných a patentových vzorů. Díky tomu letos uspěla i v soutěži European Business Awards (EBA).

Pro farmu JB Adams jsme vyrobili kotel o výkonu 1 MW na spalování rostliny Miscanthus, česky Ozdobnice čínská neboli sloní tráva. Kotel je kromě výroby tepla konstruován na využití systému ORC pro výrobu elektrické energie,“ vysvětluje předseda představenstva společnosti Libor Pavlíček.
Díky tomu, že firma nahradila kotel jedné skandinávské firmy, který přes deklarované vlastnosti nebyl schopen Miscanthus spalovat, získala velmi dobrou referenci na trzích Velké Británie.

Nebyla to finančním objemem až tak velká zakázka, technologie představovala asi 6 milionů korun, ale z hlediska referencí velmi důležitá. Kotle na spalování biomasy vyrábějící teplo i elektrickou energii vyvíjíme až v poslední době,“ dodává Libor Pavlíček, v současné době zahajujeme realizaci projektu s kotli o 8 MW (dva 4 MW kotle), které z biomasy budou vyrábět elektrickou energii o výkonu 1,25 MW.

Firma také uspěla v soutěži European Business Awards. Ocenění za umístění ve finálové desítce v kategorii firem s obratem do 25 miliónů eur již firma obdržela. Vítězové celé soutěže budou odhaleni v Barceloně na konci listopadu.

Je to pro nás velké ocenění, vždyť z patnácti tisíc firem z celé Evropy se do finále v deseti kategoriích probojovalo pouze sto firem a my jsme v první desítce naší kategorie,“ uvedl předseda představenstva společnosti Libor Pavlíček.

Ceny EBA jsou udělovány firmám za inspirativní, inovativní a odpovědné podnikání. Zahrnují celou škálu evropských firem bez ohledu na obor podnikání. Loňského ročníku se účastnily firmy s celkovým obratem 766 miliard eur a zaměstnávající tři a půl miliónů lidí.

Step Trutnov vyrábí kotle na spalování biomasy, například celých balíků slámy bez nutnosti jejich rozdružování, tato vlastnost umožňuje spalování i jiné biomasy jako je seno, len a další. Kotle se vyrábějí v několika výkonových řadách, malé od 70 do 195 kW nebo velké průmyslové pro centrální dodávky tepla s výkony od 100 kW do 5 MW. Společnost má na kotle již několik vlastních užitných a patentových vzorů. Nedávno firma dokončila například kotelnu v Bechyni o výkonu 3,5 MW, která vytápí přibližně tisíc bytů, dvě základní školy, Dům s pečovatelskou službou a Střední keramickou školu. Díky spalování slámy tam klesla cena tepla o sto korun na gigajoule.

Firma kromě kotlů na biomasu vyrábí tlakové nádoby, nádrže, výměníky, zásobníky a mnoho dalších výrobků pro energetický a chemický průmysl. Přes 30 procent produkce exportuje, především na Slovensko, do Ruska, na Ukrajinu nebo do Řecka.

Step Trutnov je ryze česká firma, která v současné době zaměstnává trvalých 60 lidí a další pak jako externí spolupracující. Letos firma proinvestuje přes 20 milionů do rozšíření výrobních prostor, sociálního zařízení pro zaměstnance a nových technologií. Obrat firmy by se měl pohybovat nad hranicí 100 milionů korun.


Step TRUTNOV a.s.
logo Step TRUTNOV a.s.

Vyrábíme a dodáváme: Kotle na spalování biomasy /celých balíků slámy, dřevního odpadu aj./ Tlakové nádoby, výměníky tepla, ohříváky vody, akumulační nádrže, vzdušníky, beztlaké nádoby, zásobníky na zkapalněné plyny, expanzní nádoby, zařízení pro úpravnu ...

 
 
Reklama