Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

VELUX spolupracuje s ekologickou aliancí Green Growth Leaders

Skupina VELUX se stala strategickým partnerem celosvětové aliance Green Growth Leaders, která se zaměřuje na trvale udržitelný rozvoj a na přechod na udržitelnou ekonomiku

V polovině října se v Kodani na toto téma uskutečnila konference s názvem Take Lead, jejíž závěry poukazují na nutnost dosažení rovnováhy mezi spotřebou energie a obyvatelností staveb.

Aliance Green Growth Leaders je celosvětové sdružení měst, regionů, zemí a společností, které sdílejí společnou vizi budování prosperujících ekonomik a komunit šetrných k životnímu prostředí, a tedy dosažení lepší kvality života lidí na celém světě. Iniciativa se zabývá celosvětovou potřebou trvale udržitelného růstu tak, že dokumentuje stav udržitelné ekonomiky a identifikuje její potenciál a výhody.

Zajišťování udržitelného růstu je založeno na vytváření nových příležitostí nejen pro firmy, jako je například naše společnost, ale i pro občany a země. Kromě klimatických výhod je udržitelný růst důležitý i pro zlepšení kvality života,“ řekl Michael K. Rasmussen, výkonný viceprezident skupiny VELUX pro strategické iniciativy v oblasti trvale udržitelného bydlení.

Až 90 % svého času trávíme uvnitř budov, které představují 40 % celkové energetické spotřeby. 30 % z těchto budov přitom nemají zdravé vnitřní klima. Jednou ze strategií skupiny VELUX je podpora trvale udržitelného bydlení s důrazem na komfortní a zdravé vnitřní klima. V roce 2008 představila společnost VELUX experimentální projekt VELUX Model Home 2020, který zahrnuje výstavbu CO2 neutrálních budov postavených na principu aktivního domu, které se kromě energetické úspornosti navíc vyznačují zdravým vnitřním klimatem a komfortem bydlení a šetrností k životnímu prostředí. VELUX se tak zasazuje o to, aby byly stavby blízké budoucnosti, které lze postavit již nyní díky dostupným technologiím, neutrální z hlediska emisí oxidu uhličitého, a současně poskytovaly nejlepší možné podmínky pro zdravé bydlení s dostatkem denního světla a čerstvého vzduchu.

Partnerství společnosti VELUX s aliancí Green Growth Leaders je přirozeným pokračováním spolupráce skupiny VELUX s ekologickými iniciativami, jako je Nordic Climate Solutions a World Climate Solution či sponzorství klimatické konference COP 15 v Kodani v roce 2009.

Konference Take Lead

Cílem aliance Green Growth Leaders je urychlit přechod na udržitelnou ekonomiku. To bylo i hlavním tématem výroční konference Take Lead, která se uskutečnila v polovině října v Kodani a na níž se sešli odborníci z celého světa.

Společnost VELUX uspořádala v rámci této konference seminář Sustainable Living in Buildings s důrazem na udržitelné stavění. Účastníci semináře posuzovali: obyvatelnost, poměr ceny a přínosu a inovace udržitelných staveb. Hlavním poznatkem získaným při tomto semináři je nutnost dosažení vhodné rovnováhy mezi snižováním spotřeby energie, aniž by došlo ke zhoršení komfortu bydlení trvale udržitelných staveb.

Závěry ze tří pilířů semináře Sustainable Living in Buildings:

Michael K. Rasmussen, výkonný viceprezident skupiny VELUX pro strategické iniciativy v oblasti trvale udržitelného bydlení.
  • Obyvatelnost – Trvale udržitelné stavby vyžadují správnou rovnováhu mezi nízkou spotřebou energie, využíváním obnovitelné energie a interakcemi mezi lidmi, domem a použitými technologiemi. Domov je také místem, kde se každý chce cítit dobře a bezpečně.
  • Poměr ceny a přínosu – Při sečtení nákladů na stavbu a provoz budovy za delší časové období, dostaneme finanční argumenty hovořící ve prospěch trvale udržitelných staveb.
  • Inovace – Je potřeba zabývat se stávajícími i novými stavbami moderním přístupem, systémovými řešeními a designem. Dnešní architektura musí vycházet z výzkumu a každá volba musí být podložena výpočty jejího dopadu.

Výsledky z konference, a tedy i semináře Sustainable Living in Buldings byly shrnuty do prohlášení, jehož součástí je vize trvale udržitelného bydlení a konkrétní řešení pro zajištění zeleného růstu. Prohlášení bude předáno Komisi EU, OECD, dánské vládě a dalším příslušným organizacím.

Pro více informací o alianci Green Growth Leaders navštivte webové stránky: www.greengrowthleaders.org

 
 
Reklama