Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výzvy k občanům a firmám

Žádáme obyvatele Prahy a všechny podniky a provozovny na území hlavního města, aby v nejbližších týdnech, co nejdisciplinovaněji přistupovali ke kanalizaci a ke všem vypouštěcím místům na kanalizační síti, aby se snížilo ekologické zatížení Vltavy.

Ústřední čistírna odpadních vod v Praze Bubenči byla totiž při povodních celá zatopená a je mimo provoz. V současné době jsou odpadní vody z hlavního města Prahy odváděny přímo do Vltavy. Pracovníci PVK se budou snažit, v co nejkratší době zprovoznit alespoň mechanickou část čištění odpadních vod.

Mechanické čištění bude obnoveno do 6 týdnů, tj. zhruba do konce září. Pak se bude postupně rozjíždět další stupeň čištění odpadní vody - biologické čištění. Tato etapa bude náročnější, protože pro biologické čištění je třeba aktivovat bakteriální kultury, které likvidují biologické (organické) znečištění. Zprovoznění biologického čištění bude trvat do konce roku.

(4.01.05. Odpady, 22.08.2002 12:44, zdroj: PVK)


Upozorňujeme Vás, že v souvislosti se záplavami v Praze došlo k vyřazení Ústřední čistírny odpadních vod v Praze z provozu. Mechanické čistění odpadních vod bude zprovozněno cca do 6 týdnů, plný provoz čistírny bude obnoven cca do konce roku. Z tohoto důvodu Vás naléhavě žádáme, abyste v tomto mimořádném období více než jindy dodržovali následující zásady a do kanalizace nesplachovali tyto látky:

Do kanalizace nepatří:
CHEMICKÉ LÁTKY
- rozpouštědla, barvy, ropné látky, benzín, obsah baterií, oplachovací lázně z elektropokování, vyčerpané roztoky z fotolaboratoří, odpady ze zubních laboratoří a další chemické látky

OSTATNÍ LÁTKY
- hygienické potřeby, gumové látky, obaly z PVC, odpady z kuchyňských drtičů, zbytky jídel, tuky a zbytky jídel z nefunkčních lapolů, z potravinářských provozoven a restaurací fritovací a ostatní oleje, z domácností vše ostatní ve vodě nerozpustné a pro ekologii škodlivé

(4.01.05. Odpady, 23.08.2002 9:13, zdroj: PVK)

 
 
Reklama