Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Financování a řízení rizik v energetických projektech - seminář

Vysvětlením metodiky M&V (měření a verifikace) a seznámením s riziky souvisejícími s investicemi do energetických projektů na workshopu, zaměřeném na potřeby finančních institucí, bank a investorů, odborníci na energetiku v rámci projektu PERMANENT přesvědčují tyto zájmové skupiny, že investice do energetických projektů mohou být úspěšné ...

Doposud většina finančních institucí (v důsledku malé informovanosti) neuznává a zřejmě ani nedůvěřuje faktu, že realizací energeticky úsporných projektů může vzniknout významný tok peněz, který může být spolehlivým zdrojem splácení úvěrů poskytnutých na tyto projekty.

V ČR je stále problematika financování projektů energetických úspor opomíjená, úspory energie stále nejsou prioritou. Situace se ale pomalu zlepšuje, některé finanční domy (např. Česká spořitelna) formují týmy zaměřené na energetiku, které vidí potenciál v energetických úsporách a jejichž cílem je vytvořit standardní produkt pro oblast energetických úspor.

Vysvětlením metodiky M&V (měření a verifikace) a seznámením s riziky souvisejícími s investicemi do energetických projektů na workshopu zaměřeném právě na potřeby finančních institucí, bank a investorů, vysvětlují přednášející odborníci na energetiku v rámci projektu PERMANENT, že investice do energeticky úsporných projektů mohou být výhodné a bezpečné. Názorně ukazují, že některá rizika (např. nedodržení trvalého dosahování úspor) lze integrováním M&V plánu do smluv prakticky úplně vyloučit.

Důležitým příkladem pro banky a finanční instituce by mohl být postoj společností ESCO, které nesou obdobné finanční riziko v projektech energetických úspor jako banky, a které začleněním plánu M&V do standardních EPC smluv toto riziko výrazně sníží nebo téměř vyloučí.

Poslední ze série školení se koná v Praze dne 10. listopadu 2011.
Přihláška a pozvánka s programem

 
 
Reklama