Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Libochovická cihelna má nové brusy

Výrazné zvýšení kvality a rychlosti broušení cihelných bloků jsou výsledkem modernizace brusného zařízení v cihelně v severočeských Libochovicích.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. přistoupila k tomuto kroku především kvůli zvýšené poptávce po broušených cihlách, díky níž vyvstala potřeba brousit v libochovické cihelně veškerou produkci ze dvou pecí.

Nově instalované brusné nástroje byly upraveny speciálně pro libochovickou výrobu. „Zdejší hlína je těžko brousitelná, houževnatá a má tendenci ke štípání. Proto jsme společně s výrobcem brusných nástrojů vyvíjeli geometrii brusných segmentů na brousících kotoučích a materiálové složení kompozice brousícího kamene libochovické surovině přímo na míru,“ vysvětluje technický ředitel společnosti HELUZ Vladimír Fajtl. Ke stávajícímu zařízení byla přidána další brousící stolice, čímž se celkově zvýšil počet brusných kotoučů a obrus výrobků se rozdělil na na více operací. Nyní jsou v rámci zařízení instalovány tři sady velkých brusných kotoučů a jedna sada menších předbrusných kotoučů. Měnilo se také složení výrobní směsi.


Nové brusy heluz

Vývoj konceptu, realizace projektu a montáž zařízení probíhaly již v průběhu loňského roku. Spolu s testovacím provozem trval celý proces cca 6 měsíců a vyžádal si investici ve výši 9,4 milionů, výsledkem je však vyšší rychlost, přesnost a čistota broušení. Celá produkce libochovické cihelny vyráběná od začátku roku 2011 se již brousí na novém zařízení.


O společnosti

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. vznikla v roce 1992. Vlastní celkem osm výrobních provozů ve třech lokalitách. V Dolním Bukovsku, kde sídlí také centrála společnosti, je cihlářská výroba, výroba stropních konstrukcí, výroba roletových překladů a výroba cihelných komínů. V Hevlíně u Znojma jsou dva výrobní závody na kompletní cihlářský sortiment a v Libochovicích nedaleko Prahy je cihelna a panelárna.

Společnost je největším českým výrobcem cihlářského zboží. Vyrábí a dodává komplexní cihelný systém pro hrubou stavbu, jehož součástí jsou tepelněizolační cihelné bloky pro obvodové zdivo, cihly pro nosné, příčkové a akustické zdivo, keramické stropy a překlady, nosné překlady pro venkovní rolety a žaluzie, keramické stropní panely, cihelné komíny, cihelné obkladové pásky a nepálené cihly.

cihelna heluz

HELUZ cihlářský průmysl a.s.
logo HELUZ cihlářský průmysl a.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patří mezi tři největší výrobce zdících systémů na našem trhu, jako jediná je ryze česká. Zákazníkům nabízí kompletní cihelný systém pro hrubou stavbu.

 
 
Reklama