Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Siemens otevřel dvě nabíjecí stanice pro elektromobily, dobití je zcela zdarma

Společnost Siemens otevřela u svého sídla v pražských Stodůlkách dvě nové nabíjecí stanice a veřejnosti nabízí bezplatné dobití elektromobilu. Další nabíjecí stanici plánuje během léta otevřít v Ostravě.

Své nabíjecí stanice je Siemens připraven dodávat obchodním partnerům a instalovat je na veřejných prostranstvích či na parkovištích u obchodních, kulturních a společenských center nebo restaurací rychlého občerstvení. Siemens se také zapojil do projektu Praha elektromobilní a představil vizi vzdálené budoucnosti i své ryze současné elektromobily Porsche 911 a Citroën C-Zero.

Siemens představil a uvedl do provozu dvě nové nabíjecí stanice standardního dobíjení, které jsou kompatibilní se všemi typy současných elektromobilů světových automobilových výrobců. Nabíjecí stanice jsou umístěny u sídla společnosti v ulici Siemensova v pražských Stodůlkách a veřejnost u nich může v současnosti dobíjet své elektromobily zdarma.

Elektromobilita může do dalších let výrazně změnit naše vnímání a využívání elektrické energie. Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje několik projektů, které se těmto otázkám věnují. Vzniká tu nový tržní segment, pro který je potřeba připravit potřebné zázemí,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a dodává: „Proto jsem rád, že již vznikají komerční projekty budování infrastruktury, jako je tento společnosti Siemens.

„Elektromobily již nejsou budoucností, ale staly se přítomností, a proto musí vzniknout hustá síť nabíjecích stanic kompatibilních se všemi typy elektromobilů. Je logické, že jako dodavatel elektromobilních technologií a výrobce nabíjecích stanic, stojíme u zrodu tohoto nového tržního segmentu,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel společnosti Siemens v České republice, a dodává: „Nabíjecí stanice jsou malou ukázkou z našeho kompletního technologického řešení, které jsme schopni městům nabídnout v oblasti modernizace infrastruktury a především v rámci jejího celkového a efektivního řízení.“

Nabíjení elektromobilu se podobá napájení mobilních telefonů. Elektromobil lze zcela nabít nebo jej částečně dobít, dle potřeby a časových možností zákazníka. Sloupky nabíjecích stanic mohou být umístěny na veřejných prostranstvích, u většiny parkovacích stání před obchodními a společenskými centry, restauracemi a podobně. „Než si nakoupíte nebo povečeříte, vaše auto se dobije. Následně pak zaplatíte bezhotovostně přiložením karty. Nelze přesně předvídat vývoj cen, ale už dnes je elektrické dobíjení v průměru třikrát až čtyřikrát levnější, než tankování klasických pohonných hmot,“ říká Vladimír Říha, ředitel divize Power Distribution společnosti Siemens.

Siemens jde ve svých plánech ještě dál. Již dnes testuje v Berlíně systém bezdotykového indukčního napájení, díky kterému bude možno elektromobily a elektrobusy napájet bezdotykově z indukčních zařízení zabudovaných v parkovacích stáních či autobusových zastávkách. To výrazně zefektivní provoz elektromobilů a především městské dopravní infrastruktury.

Elektromobilita je součástí rozsáhlého konceptu budoucnosti, kterému odborníci dali název Smart Grids neboli chytré či inteligentní sítě. Spojující myšlenkou tohoto konceptu je rozšíření a zvýšení spolehlivosti dosavadního řetězce výroby, distribuce a spotřeby energie. Domácnosti a další koncoví uživatelé energie vstoupí aktivně do obchodního modelu a elektrickou energii budou nejen spotřebovávat, ale také ukládat a vracet zpět do sítě, čímž přispějí ke stabilitě přenosové soustavy, do níž bude proudit stále větší procento z obnovitelných a tudíž nestálých zdrojů energie. Siemens jako dodavatel energetických a infrastrukturních řešení nabízí městům zpracování komplexního plánu rozvoje a modernizace jejich infrastruktury.


Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v Česku. Již 120 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. Vytváří 10,5 tisíce pracovních míst, což jej řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2009/2010 obrat 30 miliard Kč. S objemem exportu, který dosáhl 17 miliard Kč, se Siemens v České republice řadí mezi největší exportéry. Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 160 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a mezinárodní působení. Siemens AG je největším poskytovatelem technologií šetrných k životnímu prostředí, které dosahují 28 miliard EUR – tedy více než třetinu jeho celkového obratu. Ve finančním roce 2009/2010 dosáhl Siemens obratu 76 miliard EUR a zaměstnával zhruba 405 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz a http://www.siemens.com.
Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama