Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Grand Prix architektů 2011 ve znamení izolací ROCKWOOL

Bytový dům Ostravská brána zvítězil v kategorii Novostavba – Národní cena za architekturu. Vítězství je zároveň úspěchem izolací ROCKWOOL, které se v nemalé míře podílely na samotné realizaci.

18. ročník soutěžní přehlídky realizovaných staveb Grand Prix architektů 2011 – Národní cena za architekturu zná své vítěze. Celý projekt je realizován za finanční podpory Ministerstva kultury. Pořádání prestižní akce se již tradičně ujala Obec architektů ve spolupráci s Národní galerií v Praze.

V letošním ročníku se o přízeň poroty a získání ocenění ucházelo celkem 84 projektů a soutěžilo se v sedmi kategoriích – novostavba, rekonstrukce, rodinný dům, urbanismus, krajinářská architektura a zahradní tvorba, architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře a poslední kategorií byl interiér.

Kategorie Novostavba se stala úspěšnou i pro izolační materiály ROCKWOOL. Ocenění si odnesl bytový dům Ostravská brána autorů Tomáše Pilaře a Ladislava Kuby. „Porota vyzdvihla silný urbanistický koncept v centru Ostravy na místě bývalé městské brány. Zakřivená forma budovy s konzolou vytváří velmi zajímavou kompozici v kontrastu se stávajícím kostelem sv. Václava. Výrazná fasáda koresponduje s městským tvaroslovím fasád bez balkonů.“ uvedl portál www.idnes.cz v den vyhlášení výsledků 10. května 2011.


Bytový dům Ostravská brána zvítězil v kategorii Novostavba - pro zateplení fasády byla použita izolace Airrock ND (zdroj fotografie: portál www.idnes.cz)


Zmíněná fasáda stavby je realizována jako provětrávaná a pro její zateplení byla použita izolační deska Airrock ND. Tento izolant na bázi kamenné vlny ROCKWOOL má nejlepší tepelněizolační vlastnosti (součinitel tepelné vodivosti má hodnotu 0,035 W/m.K) a vynikající akustické vlastnosti, díky kterým výrazně tlumí hluk.

Na ochranu vzduchotechnického potrubí a zvýšení protipožární bezpečnosti byl při realizaci aplikován protipožární systém PYROROCK.

Bytový dům Ostravská brána se stal ve své kategorii nejlepší stavbou roku 2011. Ocenění je potvrzením jak kvality architektonického návrhu, tak kvality realizátorů i použitých stavebních materiálů a k nim patří i izolace z kamenné vlny ROCKWOOL.

 
 
Reklama