Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová řada ventilátorů VORTICE VARIO

V tomto článku představujeme novou řadu axiálních reverzibilních ventilátorů VORTICE VARIO, která je ve výrobním programu tradičního italského výrobce ventilátorů - společnosti VORTICE. Tuto společnost zastupuje na českém trhu KLIMAVEX (klimavex@volny.cz) již od roku 1992. Během této doby bylo na náš trh dodáno řádově několik tisíců axiálních ventilátorů řady VORTICE V. Po deseti letech prodeje této hojně používané řady ventilátorů již bylo potřeba stávající řadu inovovat, jak po výkonové tak i po estetické stránce. Proto v letošním roce uvádíme na trh nové ventilátory VORTICE VARIO.

Ventilátory VORTICE VARIO jsou dostupné ve dvou základních modelech (obr. 1) - pro nástěnnou a okenní instalaci a pro instalaci, kdy je ventilátor zabudován do stěny (např. V 150/6 ARI). Samozřejmostí je výběr ze třech různých velikostí (150, 230, 300 mm), kterým odpovídají vzduchové výkony od 220 m3.h-1 až do 1750 m3.h-1 pro odsávání a od 130 m3.h-1až do 1000 m3.h-1 pro přisávání.

Obr. 1
Obr. 1 - Základní modely VORTICE VARIO pro nástěnnou a okenní instalaci
nebo pro zabudování

Oproti předchozím ventilátorům VORTICE V jsou nové VORTICE VARIO zdokonaleny v mnoha ohledech. Na první pohled upoutá ventilátor pozornost svým vkusným designem, na který je kladen velký důraz, a který je charakteristický pro celý sortiment ventilátorů vyráběných společností VORTICE. Dále se především jedná o možnost volby ze dvou základních provedení uložení hřídele motoru. Jsou vyráběny i modely s kuličkovými ložisky (označení LL), které mají zvýšený vzduchový výkon ve srovnání se základními modely s kluznými ložisky (např. V 230/9 AR LL S). Velmi výraznou inovací prošel také motor ventilátoru (obr. 2). Zvýšilo se krytí motoru a tím i celého ventilátoru z IP21 na IPX4. Ve spolupráci s italským Univerzitním institutem aerodynamiky byl optimalizován tvar lopatek ventilátoru a došlo tak ke zvýšení vzduchového výkonu, snížení příkonu a v neposlední řadě také ke snížení hlučnosti.

Obr. 2
Obr. 2 - Motor a lopatky ventilátoru

Velké množství různého příslušenství ve spojení se základními typy ventilátorů VORTICE VARIO nabízí mnoho instalačních možností. Lze jej montovat do oken s jednoduchým nebo dvojitým zasklením, do stěn (i nestandardních šířek), podhledů, panelů atd. (obr. 3).

Obr. 3
Obr. 3 - Příklady použití ventilátorů VORTICE VARIO
a) instalace do okna
b) nástěnná montáž
c) nástěnná montáž - zabudovatelná verze
d) podstropní instalace - vzdálený nástěnný výfuk
e) instalace do střešního okna
f) podstropní instalace - zabudovatelná verze - vzdálený střešní výfuk

Samozřejmostí je i možnost použití regulátoru otáček ventilátoru. Jsou k dispozici již vyráběné regulátory SCR5 nebo infračervený ovladač Televortice 2. Navíc byl speciálně k ventilátorům VORTICE VARIO vyvinut nový ovladač CR5N (obr. 4), který umožňuje pětistupňovou regulaci otáček, volbu směru proudění vzduchu, samostatné ovládání automatické žaluzie pro přirozenou ventilaci. K tomuto regulátoru lze také připojit elektronická čidla monitorující vlastnosti odvětrávaného prostoru a v závislosti na těchto parametrech pak dochází ke spuštění ventilátoru. Dostupná jsou čidla snímající teplotu nebo vlhkost rostředí, kvalitu vzduchu ve sledovaném prostoru, dále čidlo reagující na pohyb osob a elektronický časovač.

Obr. 4
Obr. 4 - Regulátor CR5N

Jako při každé produkci výrobků denního použití i v oblasti ventilátorů klade společnost VORTICE velký důraz na kvalitu a bezpečnost. Proto jsou všechny vyráběné ventilátory certifikovány Italským institutem pro bezpečnost - IMQ certifikátem. Také všechny výkonové parametry podléhají přísným zkouškám a měřením, což je podloženo také nezávislým certifikačním úřadem.

Věříme, že Vás nový výrobek VORTICE VARIO zaujal. Společnost KLIMAVEX bude v průběhu celého roku dále uvádět na trh další nové výrobky a těchto výrobcích informovat širokou odbornou i laickou veřejnost. Abychom uspokojili poptávku po našich výrobcích je nutné také rozšiřovat prodejní síť po celé České Republice. S rostoucím počtem zákazníků také vzniká potřeba posílení obchodního týmu o nové pracovníky. V případě jakýchkoliv dotazů nás můžete kontaktovat, rádi Vám je zodpovíme.

Kontakt:
KLIMAVEX spol. s r.o.
Zbraslavská 1/37
159 00 Praha 5 - Malá Chuchle
klimavex@volny.cz

 
 
Reklama