Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rodinný dům v České Bříze s titanzinkovou střechou RHEINZINK

Tento projekt ukazuje, jak řešit moderní dům v české vesnici. Byly použity tradiční tvary i materiály, respektována příroda i kulturní dědictví.

Tento projekt ukazuje cestu, jak řešit moderní dům v české vesnici, ve stávající zástavbě a přitom vycházet z místních principů urbanizmu a architektury. Ukazuje, že i zdánlivě špatně zastavitelná parcela má co nabídnout při respektování přírody a kulturního dědictví. "Mrzí mě demolice starých usedlostí a necitlivá výstavba mimo historickou stopu v českých vesnicích. Chtěl bych propagováním této stavby upozornit na jinou cestu zastavování intravilánu obcí." říká Ing. arch. Jiří Zábran, a dodává:

"Na počátku všichni projektanti, sousedé a příbuzní měli za to, že zbouráme nebo přestavíme původní roubený dům, který je na parcele, k trvalému bydlení. Ale to by byla právě ta největší chyba! Pouze novostavba může nabídnout tepelně-technický komfort, který je dnes vyžadován." Možná se zdá, že nový dům postrádá úložné prostory a sklep. Ale právě stará roubenka toto vše nabízí. Protože zůstane stavebně nedotčená, zachová se tak kulturní dědictví pro další generace. Výhodou (odměnou) je parádní výhled na roubenici skrz velké okno v obytném prostoru novostavby.

Při návrhu konstrukce byl nejvíc zohledněn fakt, že stavba bude probíhat svépomocí. Cihla byla jasná volba. Byla výrazně levnější než dřevostavba. "Protože zdivo provedené svépomocí nemusí být dokonale sestaveno a protože dům má ve zdivu vedeno mnoho sítí (topení, voda, cirkulace, odpad, elektrika, slaboproudy, plyn), nesoustředil jsem se na tepelnou izolaci ve vlastním zdivu, ale na izolaci v plášti." vysvětluje Jiří Zábran. Celý dům po zateplení je obalen do difúzní fólie, která zajistí větrotěsnost. Veškeré spoje a napojení této fólie (hlavně u oken) jsou lepeny, tím se zajistí dokonalá ochrana vlastní tepelné izolace. Fólie je černá (odolná UV) a v 50% je vystavena slunečnímu záření, což se pozitivně projevuje při slunečném dnu. Dalším zajímavým faktorem bylo vypozorování místních slunečných podmínek na staveništi. Novostavba je záměrně výrazně prosklená z jihozápadu do vzrostlého ořechu. Ořech na jaře pozdě obráží listy a na podzim brzy opadá. Tím je zajištěno přirozené stínění a přirozené zimní pronikání slunce do domu.

Dům navazuje na tradici jednoduchých vesnických domů. Jeho materiály stárnou, patinují. Titanzinková střecha přirozeně šedne, nenatřená okna patinují, dřevěná fasáda bledne, stříbrní a pomalu "srůstá" se zahradou, kam se podařilo tento dům vklínit bez kácení letitých stromů. Autor: Ing. arch. Jiří Zábran


RHEINZINK ČR, s.r.o.
logo RHEINZINK ČR, s.r.o.

RHEINZINK je výrobce značkového titanzinku pro střechy, fasády a odvodňovací systémy. Přírodní titanzinek RHEINZINK vyniká kvalitou a bezúdržbovostí, nemusí se natírat. K dalším přednostem materiálu patří dlouhá životnost, ohleduplnost k životnímu ...

 
 
Reklama