Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dálková správa klimatizačních jednotek

Jednou z novinek, oceněných na výstavě FRIGOTHERM 2002 cenou Grand Prix, je zařízení pro ovládání a monitorování chodu klimatizačních jednotek pomocí osobního počítače nebo mobilního telefonu. Systém je výsledkem vlastního vývoje firmy IMPROMAT KLIMA spol. s r.o., výhradního dovozce klimatizací Fujitsu pro ČR.

Air Conditioner Controller - ACC - je určen pro klimatizační jednotky typu split a multisplit značky Fujitsu. Obousměrná komunikace umožňuje připojeným jednotkám zadávat všechny příkazy, normálně vysílané dálkovými IR ovladači, dekódovat chybové signály, poskytované jednotkami v případě poruchy a snímat hodnoty teplotních čidel vnitřních jednotek a až dvou volitelných externích čidel.

Principiálně jde o vytvoření komunikačního rozhraní mezi řídící elektronikou jednotky a externí sběrnicí sériového typu, tvořenou běžnou telefonní 2-linkou. Sběrnice je díky galvanickému oddělení obvodů odolná proti rušení i v průmyslovém prostředí. K této sběrnici lze připojit až 16 vnitřních jednotek, ovládaných alternativně PC-modulem nebo GSM-modulem.

Komunikace mezi obsluhou a ACC

1. GSM modul komunikuje s uživatelem prostřednictvím SMS zpráv, zasílaných a přijímaných z jeho mobilního telefonu (obr. 1). K jednomu ACC lze nastavit přístup až z osmi mobilních telefonů.

obr 1
Obr. 1 - Příklad odeslané SMS zprávy:
Zapnout jednotku č. 5B a nastavit termostat na 25oC

obr 2
Obr. 2 - Ikona na liště pracovní plochy

2. V případě použití PC-modulu slouží ke komunikaci ovládací software, který může být instalován jak na počítači, ke kterému je sběrnice ACC připojena, tak na jiných počítačích, s tímto propojených v počítačové síti. Program nabízí několik způsobů zobrazení:

  • ikonou na liště pracovní plochy, aktivovanou uživatelem nebo chybovým hlášením od ovládané jednotky (obr. 2)
  • tabulkou, zobrazující status všech připojených jednotek v rámci jednoho ACC (obr. 3)


  • Obr. 3 - Status připojených jednotek

  • virtuálním ovladačem, graficky shodným se skutečným IR dálkovým ovladačem (obr. 4), popř. jeho zjednodušenou formou (obr. 5)
obr 4
Obr. 4 - Virtuální IR ovladač

obr 5
Obr. 5 - Zjednodušené zobrazení ovladače

K počítači lze rovněž připojit mobilní telefon, kterým je možno ACC ovládat stejně jako u GSM modulu.

Dodávka a montáž

ACC je dodáván včetně HW a SW instalace prostřednictvím prodejní a servisní sítě klimatizací Fujitsu.

Certifikace

Air Condition Controller je certifikován podle příslušných ČSN EN a z hlediska elektromagnetické kompatibility vyhovuje i pro průmyslové prostředí.

Kontakt

IMPROMAT KLIMA spol. s r.o.
tř. 3. května 1118
763 02 Zlín-Malenovice
tel.: +420 (67) 75 71 242
fax: +420 (67) 71 05 402
klima.sale@impromat.cz
www.impromat.cz
 
 
Reklama