Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nízkootáčková míchadla s ponorným motorem KSB, která se již osvědčují po mnoho let v aplikacích pro úpravu odpadních vod, se stále více používají v bioplynových zařízeních. Důvodem jejich popularity je relativně nízká spotřeba energie.

Úspora energie je zvláště patrná ve srovnání s vysokootáčkovými jednotkami s malou vrtulí.

Vzhledem k tomu, že rychlost proudění média způsobuje nižší ztráty u nízkootáčkových míchadel s velkou vrtulí, jsou tato míchadla výrazně efektivnější z hlediska spotřeby energie. Četné empirické testy prováděné výrobcem ukázaly, že poměr vytvořeného axiálního tlaku k množství spotřebované energie je u této konkrétní konstrukce nejlepší. V bioplynových zařízeních vybavených tímto typem míchadla mají míchadla vrtuli o průměru 2,5 m.

Míchadlo Amaprop je umístěno uprostřed nádrže, což urychluje promíchávání čerstvého substrátu s fermentačním médiem. Jestliže se míchadlo nachází v této poloze, tlak vrtule zamezuje tzv. šálkovému efektu t.j. hromadění nečistot uprostřed nádrže. Další výhodou tohoto umístění míchadla Amaprop je, že míchadlo vytváří energeticky efektivní kruhový tok, který zamezuje, aby usazeniny nečistot vytvořily vrstvu, která buď plave na povrchu nebo klesá na dno nádrže. Při tomto uspořádání dochází k větší produkci plynu než v případě diskontinuálních vysokootáčkových míchadel s nekontrolovanými výsledky míchání.

Po pozitivní zkušenosti s míchadly Amaprop 2500 a flexibilnímu propojení s klasickými rychloběžnými míchadly byla vyvinuta pro bioplynová zařízení nová míchadla řady Amaprop 1000.

Míchadlo Amaprop 1000 vykazuje na základě hydraulických parametrů vynikající míchání za všech kritických podmínek proudění při současném extrémně energeticky úsporném provozu. Zároveň může být flexibilně nasazeno jak v provozu na stěně nádrže, tak i ve vyšší pozici uprostřed nádrže.Tímto je univerzálním doplňujícím míchadlem pro rozmíchávání plovoucích vrstev ve spojení s Amaprop 2500 nebo i pro samostatné nasazení.

Vzhledem k robustní konstrukci může být servis míchadla prováděn pouze po 16.000 hodinách provozu nebo každé dva roky.

Kompetenční centrum odpadní voda/voda se nachází ve výrobním závodě Halle/Saale. V současnosti je zde zaměstnáno 450 pracovníků.
 
 
Reklama