Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

RHEINZINK News

Jedním ze základních předpokladů správného návrhu kovových střešních krytin je zabezpečení dostatečného provětrávání střešního pláště. Součástí systému odvětrání je i odpovídající uzavření vzduchových mezer.

Rádi bychom odborné veřejnosti přiblížili danou problematiku, která je sice zdánlivě jednoduchá, v praxi však často podceňovaná.

Volba vhodné mřížky pro daný účel závisí na více faktorech: typu střešní krytiny a její životnosti, lokalitě stavby, nadmořské výšce, parametrech stavby, výšce budovy, výšce navržené vzduchové mezery a na dalších faktorech.

Při odpovědném návrhu výšky vzduchové mezery (např. podle ČSN 73 1901 kap. D) je nutno zohlednit i účinnost použitých prvků na uzavření vzduchových mezer. Ve stavební praxi se nejčastěji používají pro daný účel tyto prvky: větrací mřížky na bázi plastu (systémové prvky od výrobců skládaných krytin ze střešních tašek), mřížky na bázi kovu (např. z kovů FeZn, Al, Cu nebo TiZn), systémová řešení od konkrétních výrobců jednotlivých skládaných krytin na bázi kovu. Strašákem pro projektanta a posléze i pro uživatele je použití sítěk proti hmyzu! Tato alternativa nesplňuje ani jeden ze zásadních předpokladů pro zabezpečení dlouhodobé funkčnosti.

Řešení dlouhodobé, funkční i estetické
Firma RHEINZINK má pro tento účel několik řešení. Perforovaný plech ve všech dostupných odstínech – RHEINZINK leskle válcovaný, „předzvětralýpro modrošedý“ i „předzvětralýpro břidlicově šedý“. Řešitelé projektů se snaží zvláště při návrhu fasád z materiálu RHEINZINK uvést v soulad materiál pro uzavření vzduchových mezer s odstínem materiálu vybraného pro opláštění.

Firma RHEINZINK už několik let dodává k tomuto účelu produkt s názvem RHEINZINK- tahokov AERO 63.
Jedná se o plech, tahokov, který se vyznačuje nižší spotřebou materiálu při vyšší propustnosti (až 63%) s optimalizovaným průnikem vzduchu, vyvinutý pro odvětrávání střešních konstrukcí. U běžně používaných perforovaných plechů s volným ventilačním průřezem cca 45 % musí být šířka průřezu větrané mezery pro zajištění nezmenšené cirkulace vzduchu více než zdvojnásobená. Velký ventilační průřez zlepšuje přívod vzduchu a má tak pozitivní vliv na odvětrání střešní konstrukce. Velká hustota otvorů v plechu zabraňuje usazování nečistot, zasídlení škodlivého hmyzu, omezuje vstup prachového sněhu a podporuje laminární proudění vzduchu.

Sortiment firmy RHEINZINK navíc dokáže ovlivnit i vizuální kvalitu větracích štěrbin. Pokud jde o nepohledový skrytý detail do rozvinu = 200 mm, používá se RHEINZINK- tahokov. Naopak jedná-li se o pohledový detail, například u fasády s rozvinem > 200 mm, doporučuje se použití perforovaného plechu v odpovídajícím předzvětralém provedení, podle materiálu, použitého na fasádě.

Požadavky odborných směrnic
Odborné směrnice ZVSHK/ZVDH (Německý cech klempířů/pokrývačů) u odvětrávaných střešních konstrukcí vyžadují:
  • otvory pro přívod a odvod vzduchu mají být vytvořeny průběžnými štěrbinami v nejvyšším a nejnižším místě
  • dodržování čisté výšky mezery v závislosti na sklonu střechy
  • vzduchové mezery musí být chráněné před ptactvem a jinými malými živočichy ochrannou mřížkou, např. perforovaným plechem, s průměrem otvorů 5 - 8 mm a volným ventilačním průřezem větším než 45 %
Technické údaje RHEINZINK- tahokov
  • volný ventilační průřez 63 %
  • síla plechu 1,0 mm, plošná hmotnost 2,65 kg/m2
  • možnost použití do výšky průřezu = 200 mm - dodáván v provedení RHEINZINK -leskle válcovaný
  • rozměr tabulí 1000 x 2000 mm, svitků 1000 mm x cca 20 m
  • zpracování pomocí běžných klempířských nástrojů
Měřítko kvality
Plech RHEINZINK-tahokov se vyrábí výlučně z materiálu RHEINZINK, který vyhovuje nejpřísnějším ekologickým kritériím. Na základě komplexního posouzení celého "životního cyklu" byl materiál RHEINZINK certifikován grémiem AUB jako stavební výrobek ohleduplný k životnímu prostředí.
Při získávání a výrobě titanzinku RHEINZINK se spotřebuje porovnatelně méně energie a moderní výrobní zařízení redukuje emise na minimum. Pozitivní uživatelské vlastnosti, dlouhá životnost bez nutnosti údržby a bezezbytková recyklovatelnost výrobků z materiálu RHEINZINK šetří přírodní zdroje a tím přesvědčují i z ekologického hlediska.

Pokud máte zájem získat více informací o produktu RHEINZINK – tahokov, objednejte si, prosím, prospekt v elektronické podobě zde: petra.knyplova@rheinzink.cz
RHEINZINK ČR, s.r.o.
logo RHEINZINK ČR, s.r.o.

RHEINZINK je výrobce značkového titanzinku pro střechy, fasády a odvodňovací systémy. Přírodní titanzinek RHEINZINK vyniká kvalitou a bezúdržbovostí, nemusí se natírat. K dalším přednostem materiálu patří dlouhá životnost, ohleduplnost k životnímu ...

 
 
Reklama