Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekonomičtí ministři chtějí zasáhnout do růstu cen energií

Maximálně se budeme snažit ovlivnit administrativní deformaci z r. 2005, řekl v komentáři k cenám elektřiny z FV elektráren premiér na dnešní tiskové konferenci.

Vláda chystá změnu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů a další nástroje, jak zbrzdit růst cen energií v souvislosti s boomem solárních elektráren.

Zvukový záznam tiskové konference

Nečas, Kocourek
„Vláda má jisté omezené možnosti, chce si tyto možnosti rozšířit a je si vědoma určitých právních aspektů, které to má z hlediska různých arbitráží, soudů nejen ve vazbě na ČEZ a investory, které v této oblasti působí. Chceme mít pečlivě promyšlený koncept, kterým chceme v této oblasti zasáhnout,“ řekl premiér Petr Nečas po poradě ekonomických ministrů.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka je prudký růst solárních elektráren kvůli výhodným výkupním cenám problém minulosti, který se dotýká budoucnosti. „Diskutujeme o mechanismech, jakým způsobem zabránit, aby nárůst cen nebyl opravdu nepřiměřený, zadali jsme si vějíř možností a příště budeme diskutovat, který nejvhodnější nástroj vybereme,“ řekl ministr.

Ambicí vlády je zasáhnout do předpokládaného růstu cen, který se chystá na příští rok. Podle premiéra došlo před pěti lety k administrativní chybě. „V důsledku špatného rozhodnutí v roce 2005 vznikl tento problém, který se může příští rok vyhrotit. Dokud nebudeme mít vládou schválený postup, tak nebudeme říkat, jaké tam budeme mít prvky. Chceme řešit věci smírně, dohodou a určitě by nepomohlo, kdybychom vše zveřejňovali přes média,“ odpověděl předseda vlády na dotaz novinářů, jaké nástroje možnosti má vláda.

Zdroj textu

 
 
Reklama