Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Panelové domy v programu Zelená úsporám skončily, alespoň prozatím

MŽP prostřednictvím stránek programu Zelená úsporám oznámilo, že se dnes od 15.00 hodin dočasně přerušuje přijímání žádostí pro panelové domy v rámci programu Zelená úsporám. Jedná se o pozastavení podpory na všechna opatření v kapitole Bytové domy. Podle informací v tiskové zprávě budou všechny již přijaté projekty řádně zadministrovány. Původní oblasti podpory pro nepanelové bytové domy a rodinné domy pokračují a budou i nadále financovány beze změn.

Důvodem tohoto kroku je údajně nutnost vyhodnotit po 12 měsících přijímání dosavadní průběh této části programu, provést analýzu skutečně čerpatelných prostředků, když v posledním období Státní fond životního prostředí ČR zaznamenal prudký nárůst nedostatků v projektové dokumentaci i samotné investiční připravenosti projektů. Podle slov mluvčí SFŽP Lenky Brandtové se do programu hlásí velké množství projektů, u kterých není jasné, zda skutečně peníze využijí či nikoliv. Vlastníci velkých bytových domů totiž využívají jedno z pravidel programu, které jim na rozdíl od majitelé rodinných domů umožňuje nejdříve si nechat rekonstrukci schválit a až poté opatření realizovat. Ne každé bytové družstvo nebo společenství vlastníků se však po schválení projektu do realizace pustí, protože je odradí finanční náročnost stavby. Fond ale musí na základě schválené žádostí blokovat prostředky právě na konkrétní, projektem stanovený, účel. „Chceme se vyhnout tomu, abychom alokovali peníze na realizace, které neproběhnou, když by se ty peníze daly použít jinde,“ doplnila Lenka Brandtová.

Výsledky analýzy mají být zveřejněny začátkem příštího roku a budou podkladem pro další otevření programu. Příjímání dalších žádostí pro panelové domy bude podle informací MŽP možné se začátkem nové stavební sezony v roce 2011.

Program je financován z příjmů z prodeje jednotek AAU. Dosud byly prodány ve smluvní výši 18,2 miliardy korun. Uzavírání smluv lze očekávat i v dalších měsících, přičemž MŽP o dalších prodejích jedná. Na základě odhadů při zahájení programu se očekávalo, že by cílový výnos z prodeje emisních přebytků mohl být kolem 25 miliard korun.

Minulý týden zastavil také Státní fond rozvoje bydlení pozastavil přijímání žádostí o úrokové dotace na opravy bytových domů z programu Nový panel. Oznámil to rovněž na svých internetových stránkách. Mohou tyto kroky souviset?

Krok ministerstva životního prostředí se projektantům a zpracovatelům dotací, které náš portál oslovil, pochopitelně nelíbí. Přes určité zprávy, které pronikaly ze SFŽP a které naznačovaly velkou změnu v programu, nikdo nepředpokládal, že zastavení části dotací bude tak náhlé.

"Mám na stole dvě rozpracované zakázky pro panelové domy. Jestli je nestihneme do dnešní 15. hodiny, čekají nás velké problémy," uvedl jeden z expertů společnosti Energy Benefit.

Dnešní krok oznámilo MŽP také v tiskové zprávě (s titulem "Zelená úsporám pokračuje"), pod kterou je podepsána Eva Veverková z tiskového oddělení MŽP. Zajímavé je, že na přímý dotaz Jarmile Kresbové, tiskové mluvčí MŽP, minulý pátek 20. 8., zda se chystají nějaké větší změny v programu Zelená úsporám, či zda se má zcela zastavit, Kresbová odpověděla, že o žádných změnách neví. Následně jsme obdrželi informaci od Lenky Brandtové ze SFŽP, týkající se posledních statistických údajů. Tu jsme zveřejnili v této krátké zprávě.

 
 
Reklama