Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výtokové armatury mohou být různých konstrukcí

Páková vodovodní baterie s diskovou kartuší, kohoutková (vřetenová) vodovodní baterie, páková vodovodní baterie s posuvnou mixážní a s kulovou vložkou mají jinou konstrukci.

Páková vodovodní baterie s diskovou kartuší
Moderní pákové vodovodní baterie s diskovou kartuší pracují na principu dvou disků, které se proti sobě posunují a tím udávají potřebný průtok a zároveň mixují teplou a studenou vodu. Uvnitř těla baterie se posouvá keramický nebo plastový disk na vrchní straně kartuše, zatímco spodní disk zůstává fixován v baterii.


Páková vodovodní baterie s diskovou kartuší
Kohoutková (vřetenová) vodovodní baterie
Jak už název napovídá, kohoutkové vodovodní baterie jsou ovládány kohoutem, na rozdíl od pákových vodovodních baterií. Mají dva oddělené kohoutky pro ovládání průtoku vody. Jeden kohoutek slouží k ovládání průtoku studené vody a jeden k ovládání průtoku vody teplé. Otáčením kohoutku se průtok vody reguluje. Kohoutková baterie je nejvíce náchylná k poruchám, většinou propouštění vody a je velmi náročná na údržbu.


Kohoutková (vřetenová) vodovodní baterie
Páková vodovodní baterie s posuvnou mixážní vložkou
Baterie s posuvnou mixážní vložkou je málo používaná obměna pákové vodovodní baterie. V uzavřeném stavu mixážní vložka dosedá na hrdlo otvoru v baterii a posuvem a otáčením ovládací rukojeti se nastavují otvory ve vložce do různých poloh tak, že se průtok vody vodovodní baterií zvyšuje nebo snižuje.


Páková vodovodní baterie s posuvnou mixážní vložkou
Páková vodovodní baterie s kulovou vložkou
Tento typ vodovodní baterie se u nás nepoužívá. I přesto však uvedeme několik detailů. Funkce je velmi podobná vodovodní baterii s kartuší. Kulová vložka s otvory se otáčí v loži vodovodní baterie a otevírá, nebo zavírá přívod teplé a studené vody.


Páková vodovodní baterie s kulovou vložkou


Zdroj: http://vodovodnibaterie.wordpress.com
 
 
Reklama