Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Investice do komerčních nemovitostí v ČR za pololetí vzrostly

Investice do podnikatelských nemovitostí se v Česku v prvním pololetí 2010 zvýšily na 196 milionů eur (asi pět miliard korun) ze 73 milionů eur (kolem 1,9 miliardy korun) ve stejném období loňského roku. Oznámila to dnes realitní poradenská společnost CB Richard Ellis (CBRE).

"Investiční trh v České republice se odvíjí od evropských trendů, a i když objem investovaný do realit v první polovině roku 2010 byl nižší než předchozích šest měsíců, není to nijak významné, jelikož většina transakcí se uzavírá převážně v druhé polovině roku," uvedl analytik CBRE Stuart Bloomfield.

V rámci střední a východní Evropy utratily za letošních prvních šest měsíců investoři za podnikatelské nemovitosti 1,7 miliardy eur, což je meziroční nárůst o 190 procent.

V celé Evropě činily investice do komerčních realit za první pololetí 43 miliard eur, což je přibližně stejně jako v loňské polovině roku. Uvádí to nejnovější zpráva poradenské firmy Jones Lang LaSalle.

Investory v Evropě nadále lákají hlavně Velká Británie, Německo a Francie, uvádí CBRE. Na tyto země připadá 62 procent všech investic.

Ve druhé polovině letošního roku očekává Jones Lang LaSalle růst nemovitostních transakcí o 35 procent. Celkové investice do podnikatelských nemovitostí v Evropě za rok 2010 tak můžou činit přibližně 100 miliard eur.

 
 
Reklama